Oolong Thee

Oolong

Er is iets in de aard van thee dat ons naar een wereld van stille contemplatie van het leven leidt. 

- Lin Yutang

Oolong is geen zwarte thee maar ook geen groene thee; Oolong valt in zijn eigen categorie thee. Toch kan een Oolong uiteindelijk meer kenmerken van zwarte thee of meer kenmerken van groene thee krijgen, afhankelijk van de richting die de theemeester inneemt bij het verwerken van de thee.

Zoals bij iedere thee wordt de smaak van Oolong ondermeer bepaald door de mate van oxidatie. Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en groene thee slechts matig. Oolong zit hier precies tussen in. Iedere theemeester kan zijn eigen voorkeur hierin hebben. Dit geldt ook voor de vorm van het theeblad. Oolong-thee wordt traditioneel gerold, gedraaid of gekruld tot strakke ballen of dunne strengen. Deze ambachtelijke vormtechnieken zijn afhankelijk van de tradities van de theemeester die de losse theebladeren verwerkt. Rollen is een belangrijk aspect van de verwerking van oolong dat het uiterlijk, de kleur en het aroma van de uiteindelijke thee verandert. Afhankelijk van hoe en wanneer de bladeren worden gerold tijdens de verwerking, kan de theemeester op subtiele wijze de uiteindelijke smaak van de thee veranderen.

Chinese Oolongs worden gekweekt in hoge bergachtige streken boven rotsachtig terrein en bij koel weer. Het is de unieke geografie en de ruwe omgeving die deze Oolongs de rijke smaak geven waar ze beroemd om zijn. Oolongs van Taiwan zijn traditioneel minder geoxideerd (10% tot 40%) en zijn daarom meestal groener van kleur en lichter van smaak dan Chinese oolongs. De stijlen van oolong die in het hele land worden geproduceerd, variëren net zo veel als de wijnstijlen die uit Frankrijk komen.

Benieuwd naar de rijke diversiteit van Oolong thee?

De webshop van Het Kleinste Huis biedt een mooie keuze aan losse Oolong thee. Deze collectie is natuurlijk ook aanwezig in onze theewinkel in Amsterdam. 

Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 6,00 - € 35,00

Cafeïne?

Cafeïne?

Biologisch geteeld?

Biologisch geteeld?

Gluten

Gluten

Lactose

Lactose

Noten

Noten

Land van herkomst

Land van herkomst

Oorsprong van Oolong thee

Oolong, oftewel 'Zwarte draak' in het Chinees, is een thee dat tussen groene en zwarte thee inzit. Er bestaan verschillende varianten met elk een ander oxidatiegraad. Deze kan tussen de 8% en 85% zitten. Hierdoor lijkt de ene Oolong qua kleur meer op een groene thee en de andere op zwarte thee.

Oolong theeën vinden hun oorsprong in de Fujian provincie in China. De thee werd ruim 1000 jaar geleden gebruikt bij ceremoniële keizerlijke aangelegenheden. Vanaf de 18e eeuw is men ook Oolong gaan produceren in Taiwan.

De theeën hebben over het algemeen een zoete fruitige smaak. 

Productie van Oolong thee

Tegenwoordig komen de meeste Oolongs uit de zuidelijke Chinese provincies Fujian en Guangdong en Taiwan.

Na het plukken van de theebladeren worden deze verflenst om vervolgens te worden gerold of gekneusd. De vrijgekomen sappen en enzymen kunnen vervolgens door middel van lucht oxideren.

Naargelang de gewenste oxidatiegraad, worden de theebladeren korter of langer blootgesteld aan de lucht. Is de gewenste oxidatiegraad eenmaal bereikt, dan worden de bladeren kortstondig verhit om het oxidatieproces te stoppen.

Zettips voor Oolong thee

Gemiddeld moet het water tussen de 80ºC - 90ºC zijn alvorens het over de Oolong gegoten wordt. Voor sommige Oolong theeën is de adviestemperatuur van het water zelfs nog lager.

De gemiddelde zettijd voor Oolong thee is tussen de 2 en 4 minuten. 

Op het informatieblad van de thee wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.

Oolong is zeer geschikt om meerdere keren te zetten. Met de theebladeren kunnen 3 tot 5 keer theegezet worden.

Advies nodig?

Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!