Previous
Next

Groene Oolong Tie Kuan Yin

€ 8,94
Inclusief belasting
Gewicht
Ingrediënten:
Oolong

Theewinkel Het Kleinste Huis

 • Ruim 10 jaar dé theespecialist van Amsterdam
 • Vanaf €45 gratis verzending in NL
 • Gratis proefzakje bij elke bestelling
 • Achteraf betalen via Klarna
 • Betaal met VVV cadeaukaart

Omschrijving

Tie Guan Yin, ook bekend als Iron Goddess Oolong, is een oolongthee met een rijke geschiedenis en een uniek productieproces. Deze thee, afkomstig uit Fujian, China, balanceert perfect tussen de robuuste diepte van zwarte thee en de verfrissende lichtheid van groene thee. Met zijn kenmerkende bloemige aroma en een zacht, doch complex smaakprofiel, is Tie Guan Yin wereldwijd geliefd bij theeliefhebbers. De thee dankt zijn naam aan de Bodhisattva van Compassie, Guanyin, en symboliseert de zorg en aandacht die in elke stap van zijn productie wordt gestoken. Van de zorgvuldige selectie van bladeren tot de deskundige fermentatie en het bakproces, elke fase draagt bij aan de unieke kwaliteiten van Tie Guan Yin. Deze oolong biedt niet alleen een verfijnde smaakervaring, maar staat ook bekend om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder ondersteuning van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem. 

Deel op

Hoe smaakt Tie Guan Yin?

Tie Guan Yin biedt een complex smaakprofiel dat zich onderscheidt door zijn verleidelijke balans tussen zoet en bloemig, met een hint van een fruitige nasmaak. Bij de eerste slok openbaart zich een lichte, maar rijke fluweelachtige textuur, gevolgd door een golf van bloemige noten die de zintuigen prikkelt. Dit leidt tot een verrassend zoete en verfrissende nasmaak die lang in de mond blijft hangen.

Afhankelijk van de verwerking, kan de thee variëren van een lichtgroene, bijna jade-achtige kleur met een meer delicate smaak, tot een dieper geoxideerde, goudbruine tint die een rijkere, ietwat nootachtige ervaring biedt. De kunst van het proeven van Tie Guan Yin ligt in het waarderen van de gelaagdheid en de diepte van smaken die zich ontvouwen met elke slok.

Hoe sterk is Tie Guan Yin?

De kracht van Tie Guan Yin hangt nauw samen met de brouwtechniek. Deze oolong thee is veelzijdig; een korte brouwtijd onthult een zachte, bloemige zachtheid, terwijl een langere brouwtijd de diepere, rijkere tonen naar voren brengt zonder te overweldigen.

De thee heeft een unieke capaciteit om meerdere infusies te ondergaan, waarbij elke ronde een nieuwe dimensie van smaak ontgrendelt. Dit maakt het mogelijk om de sterkte aan te passen aan persoonlijke voorkeur, zonder in te boeten aan de complexiteit en de verfijning die Tie Guan Yin kenmerkt.

Hoe zet je Tie Guan Yin?

De ideale bereiding van Tie Guan Yin vereist aandacht en respect voor de traditie. Begin met vers, gefilterd water en verwarm dit tot ongeveer 80°C - 90°C. Gebruik ongeveer 1-1,5 theelepel theebladeren per kop en laat deze 2 tot 3 minuten trekken. Voor een intensere smaakbeleving kun je de hoeveelheid theebladeren verhogen en de brouwtijd iets verlengen.

Het gebruik van een traditionele Chinese gaiwan of een Yixing theepot kan de ervaring verrijken, waardoor de subtiele smaken en aroma's van de Tie Guan Yin volledig tot hun recht komen.

Tie Guan Yin

Tie Guan Yin, vaak geprezen als de Iron Goddess of Mercy, is een van de meest vereerde oolongtheeën, met een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de Chinese theecultuur. Volgens de legende werd deze thee voor het eerst ontdekt door een toegewijde boer genaamd Wei. Hij verzorgde een verwaarloosd standbeeld van Guanyin, de Bodhisattva van Compassie, in een oude tempel. Als dank voor zijn toewijding verscheen Guanyin in zijn droom en leidde hem naar een kostbare theestruik, die hij vervolgens cultiveerde. Deze thee, die hij Tie Guan Yin noemde, zou de regio Anxi in de provincie Fujian beroemd maken.

Tie Guan Yin onderscheidt zich door zijn unieke verwerkingsmethode, die tussen die van zwarte en groene theeën in ligt. Het productieproces omvat het zonnebaden van de bladeren, het zachtjes bruinen (ook wel roosteren genoemd), en het meerdere keren rollen om de karakteristieke vorm te krijgen. Deze stappen resulteren in een complex smaakprofiel dat zowel bloemig als ietwat romig is, met een aangename zoetheid die lang in de mond blijft hangen.

Verschillen met Andere Oolongs

Oolongtheeën vormen een breed spectrum van gedeeltelijk geoxideerde theeën, en Tie Guan Yin valt op door zijn lichtere oxidatiegraad en unieke bloemige tonen. Hier zijn enkele onderscheidende factoren:

 • Oxidatieniveau: Tie Guan Yin heeft een lichtere oxidatiegraad vergeleken met meer traditioneel zwaar geoxideerde oolongs, zoals die uit de Wuyi bergen. Deze lichtere oxidatie benadrukt de frisse, bloemige aroma's.
 • Smaakprofiel: Tie Guan Yin is bekend om zijn kenmerkende zachte, maar rijke smaak met bloemige noten en een hint van fruitigheid, terwijl andere oolongs zoals Da Hong Pao een robuuster, aards en soms rokerig profiel hebben.
 • Productieproces: De verwerkingsmethode van Tie Guan Yin, met name het rollen en het bakken, is verfijnd om zijn unieke smaak en aroma te behouden. Andere oolongs kunnen een intensiever bakproces ondergaan, wat resulteert in een donkerdere kleur en een meer uitgesproken geroosterde smaak.
 • Bladkwaliteit en -vorm: Tie Guan Yin bladeren zijn typisch felgroen en worden in een strakke bal gerold, wat verschilt van de langere, soms gedraaide bladeren van andere oolongtheeën.

De geschiedenis en verwerkingsmethode van Tie Guan Yin geven het een speciale plaats binnen de wereld van oolongtheeën. De zorgvuldige balans tussen traditie en vakmanschap die nodig is voor de productie ervan, weerspiegelt de diepe culturele waardering voor thee in China en biedt theeliefhebbers wereldwijd een unieke en verrijkende ervaring.

Gezondheidsvoordelen Tie Kuan Yin

Naast zijn verfijnde smaak en rijke geschiedenis, biedt Tie Guan Yin thee diverse gezondheidsvoordelen, dankzij de aanwezigheid van antioxidanten, vitaminen, en mineralen. Deze voordelen maken het een uitstekende keuze voor dagelijkse consumptie:

 1. Antioxidanten: Tie Guan Yin is rijk aan antioxidanten, die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Dit kan bijdragen aan het verminderen van cellulaire schade en het verlagen van het risico op chronische ziekten, waaronder hartziekten en sommige vormen van kanker.

 2. Stressvermindering: De aanwezigheid van theanine, een aminozuur dat uniek is voor thee, kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verminderen van stress. Theanine werkt door de activiteit van de neurotransmitter GABA te verhogen, wat een natuurlijk kalmerend effect heeft.

 3. Spijsvertering: Oolongthee, waaronder Tie Guan Yin, staat bekend om zijn vermogen om de spijsvertering te verbeteren. Het kan helpen bij het versnellen van de stofwisseling en het bevorderen van een gezond gewichtsbeheer.

 4. Botgezondheid: Regelmatige consumptie van oolongthee kan bijdragen aan sterkere botten en een lagere kans op osteoporose. De thee bevat mineralen zoals magnesium en calcium, die essentieel zijn voor het behoud van botdichtheid.

 5. Mondgezondheid: Tie Guan Yin bevat fluoride, een mineraal dat kan helpen bij het versterken van tandglazuur en het verminderen van het risico op gaatjes en tandbederf.

 6. Energie en Focus: Hoewel het cafeïnegehalte lager is dan dat van koffie, biedt Tie Guan Yin een matige hoeveelheid cafeïne die kan helpen bij het verbeteren van alertheid en focus, zonder de pieken en dalen die vaak geassocieerd worden met koffieconsumptie.

 7. Immuunsysteem: De antioxidatieve eigenschappen van Tie Guan Yin kunnen ook het immuunsysteem versterken, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties en ziekten te bestrijden.

Deze gezondheidsvoordelen, in combinatie met het unieke smaakprofiel en de culturele rijkdom, maken Tie Guan Yin tot een uitstekende aanvulling op een evenwichtige levensstijl. Het is echter altijd aan te raden om thee in matiging te drinken en rekening te houden met individuele gezondheidsomstandigheden en voorkeuren.

Veelgestelde vragen over Tie Guan Yin

Heb je een vraag over het gebruik van Tie Guan Yin Hieronder hebben we de meest gestelde vragen voor je beantwoord.

Tie Guan Yin kan meerdere keren worden geïnfuseerd, vaak tot vijf keer, waarbij elke infusie unieke smaken en aroma's onthult.

Ja, Tie Guan Yin bevat een matige hoeveelheid cafeïne, minder dan zwarte thee maar meer dan groene thee, waardoor het een uitstekende keuze is voor diegenen die een mild stimulerend effect zoeken.

Bewaar Tie Guan Yin op een koele, droge plaats, ver van sterke geuren en direct zonlicht. Een luchtdichte theeblik is ideaal om de kwaliteit te behouden.

Tie Guan Yin kan een ondersteunende rol spelen bij gewichtsverlies als onderdeel van een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, dankzij zijn metabolisme-verhogende eigenschappen.

Ja, door zijn lichte oxidatie en zachte verwerking is Tie Guan Yin over het algemeen goed verteerbaar en kan het zelfs helpen bij de spijsvertering.

Heb je meer vragen over onze Tie Guan Yin?

Mocht je vraag over onze Tie Kuan Yin niet beantwoord zijn hierboven? Stuur dan een e-mail met je vraag naar info@hetkleinstehuis.nl.

We zullen zo snel mogelijk antwoord geven op je vraag.

Deel dit product op je sociale media:
Categorie Oolong Thee Merk Het Kleinste Huis EAN13 4801288676880 Op voorraad 5 Items Productnummer 307-50
Gluten Glutenvrij
Lactose Lactosevrij
Noten Notenvrij
Land van herkomst China, provincie Fujian
Ingrediënten Oolong
Hoeveelheid thee per kop 1 - 2 theelepels
Indicatie zettijd 2 - 3 minuten
Temperatuur water 80 ºC - 90 ºC
Biologisch geteeld? Nee
Smaakpalet Subtiele kastanjesmaak
Kleur infusie Licht geel
Cafeïne? Ja
Tijd van de dag Gehele dag
0/5
Commentaar (0)
Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Verzendkosten binnen Nederland

Voor verzending binnen Nederland gelden de volgende tarieven:

Totale bestedingTarief
TheekaartenGRATIS
CadeaubonGRATIS
€0 - €45€5,95
€45 en meerGRATIS

Verzendkosten naar Noord-Amerika, Australië en Japan

Voor verzending naar Australië, Canada, de Verenigde Staten en Japan gelden de volgende tarieven:

Totale bestedingTarief
TheekaartenGRATIS
CadeaubonGRATIS
€0 - €100,00€29,30
€100,00 en meer€17,20

Verzendkosten binnen Europa

Voor verzending naar België, Duitsland en Frankrijk gelden de volgende tarieven:

Totale bestedingTarief
TheekaartenGRATIS
CadeaubonGRATIS
€0 - €75,00€9,75
€75,00 en meerGRATIS

Voor verzending naar Oostenrijk en Denemarken gelden de volgende tarieven:

Totale bestedingTarief
TheekaartenGRATIS
CadeaubonGRATIS
€0 - €75,00€12,50
€75,00 en meerGRATIS

Voor verzending naar Finland, Ierland, Italië, Polen, Portugal, Zweden gelden de volgende tarieven:

Totale bestedingTarief
TheekaartenGRATIS
CadeaubonGRATIS
€0 - €100,00€18,75
€100,00 en meerGRATIS

Voor verzending naar het Verenigd Koninkrijk gelden de volgende tarieven:

Totale bestedingTarief
TheekaartenGRATIS
CadeaubonGRATIS
€0 - €100,00€14,50 (excl. BTW)
€100,00 en meerGRATIS

Kies, klik, geniet: Bestel dit product vandaag nog!

Groene Oolong Tie Kuan Yin

€ 8,94
Inclusief belasting
Gewicht

Theewinkel Het Kleinste Huis

 • Ruim 10 jaar dé theespecialist van Amsterdam
 • Vanaf €45 gratis verzending in NL
 • Gratis proefzakje bij elke bestelling
 • Achteraf betalen via Klarna
 • Betaal met VVV cadeaukaart

Trustmark webshop

Misschien vind je deze producten ook leuk?