

Ontdek onze Oolong thee: Oolong, oftewel 'Zwarte draak' in het Chinees, een zoete fruitige thee dat tussen groene en zwarte thee inzit. Ontdek meer > |
Stuur T-mail in plaats van e-mail!T-mail is onze nieuwe collectie ansichtkaarten gevuld met heerlijke losse thee. Een originele manier om iemand te verrassen of te laten weten dat je aan ze denkt. Of je nu alleen of in het gezelschap van een dierbare van een kop thee geniet, bij thee draait het allemaal om het moment. Een moment van zorgen, delen en samen zijn. |
Onze biologisch geteelde Tamaryokucha is een verfijnde, delicate groene losse thee uit Japan.
Deze thee is pittig van smaak, met een lange amandelachtige afdronk en een diep aroma met tonen van citrus, gras en bessen. De citrustonen en de bessensmaak zijn uniek voor Tamaryokucha.
Hoewel het vegetale te vergelijken is met Sencha thee, is Tamaryokucha milder. Een alom zeer gewaardeerde thee.
*biologische productiemethode JP-BIO-008
Tamaryokucha (玉緑茶, “thee (茶) van de groene (緑) steen (玉)” oftewel “Jade Thee”), is Japanse groene thee die ook wel Guricha (ぐり茶) of Mushiguri (蒸しグリ) genoemd wordt, hetgeen krulthee betekent. Dit is een verwijzing naar de kommavormige, opgerolde bladeren. Het wordt gemaakt van het jongste theeblad. De thee is milder en minder astringent dan Sencha.
Tamaryokucha is voornamelijk afkomstig uit het zuidwesten van het eiland Kyushu, Japan. De regio, rondom de stad Miyazaki, staat bekend om deze zeer speciale en fijne Sencha die nergens anders in Japan te vinden is. De theetuinen liggen gemiddeld op een hoogte van 250 meter.
De teeltmethode en de verwerking van Tamaryokucha is hetzelfde als voor Sencha, behalve in de laatste stap. In plaats van dat de theebladeren worden uitgerold en rechtgetrokken, zoals het bij Sencha het geval is, worden ze in een draaiende trommel geplaatst en met hete lucht gedroogd. Hierdoor krijgt het blad de kenmerkende krul.
Over het algemeen worden de theebladeren voor Tamaryokucha langzaam diep gestoomd, ongeveer 3-4 keer zo lang als normale groene thee (90-120 seconden ipv 20-30 seconden). Deze methode heet Fukamushi en zorgt ervoor dat de celwanden van het theeblad kapot gemaakt worden, waardoor de smaak van thee sneller vrijkomt. De thee blijft door deze methode ook vers en voorkomt dat de bladeren gaan oxideren.
Door het stoomproces worden de (gedroogde) bladeren glanzend en de kleur van de thee-infusie levendig groen. Diepgestoomde theeën hebben daarnaast een minder grasachtige smaak, zijn zoeter, met meer body en een gladder mondgevoel.
Soms worden de theebladeren echter gebakken. Deze theeën worden Kamairi Tamaryokucha of Kamairicha genoemd. Men gaat er van uit dat door te stomen de vitamines en de antioxidanten beter bewaard blijven. De smaak tussen gestoomde en gebakken Tamaryokucho verschilt dan ook. De gebakken versie nijgt enigszins naar de geur van gekookte groenten.
Slechts 4% van de totale theeproductie in Japan bestaat uit Tamaryokucha. Hierdoor is deze thee vrij zeldzaam.
Deze thee is pittig van smaak, met een lange amandelachtige afdronk en een diep aroma met tonen van citrus, gras en bessen. De citrustonen en de bessensmaak zijn uniek voor Tamaryokucha.
De thee bevat weinig cafeïne en tannine en is hierdoor niet bitter en ook later op de dag nog goed te drinken.
Voor 1 kop heb je ongeveer 2 afgestreken theelepels Tamaryokucha nodig. Laat de thee 2 minuten op 70 ° C of ongeveer 1 minuut op 80 ° C trekken.
Deze Tamaryokucha kan 2-3 keer opnieuw gezet worden. De tijd voor het opnieuw zetten kost slechts enkele seconden.
Tamaryokucha smaakt heerlijk in combinatie met zeevruchten zoals garnalen, sint-jakobsschelpen of mosselen. Of bij desserts zoals sorbets.
We raden aan om na opening van de verpakking de thee afgesloten te bewaren in de koelkast. Op deze manier kan je extra lang genieten van de versheid van je thee.
Kyushu (九州, letterlijk "de negen provincies") ligt aan de zuidwestkant van de Japanse archipel. Kyushu is het op twee na grootste eiland van Japan en heeft een subtropisch klimaat. Door de gigantische vulkanen wordt Kyushu ook wel het 'Land van vuur' genoemd.
Kyushu is ook de geboorteplaats van de productie van hoogwaardige Japanese groene thee. In de 9e eeuw bracht Eisai, een boeddhistische priester, theezaden mee uit China en plantte ze in het Sefuri-gebergte. Dit markeerde het begin van de Japanse theecultuur.
Vandaag de dag is het eiland Kyushu verantwoordelijk voor 36% (≈ 29,5 duizend ton) van de totale productie van thee in Japan.
Gluten | Glutenvrij |
---|---|
Lactose | Lactosevrij |
Noten | Notenvrij |
Land van herkomst | Japan |
Ingrediënten | Groene thee |
Hoeveelheid thee per kop | 1 - 2 theelepels |
Indicatie zettijd | 1 - 2 minuten |
Temperatuur water | 70 ºC - 80 ºC |
Biologisch geteeld? | Ja |
Smaakpalet | Kruidig, grassig |
Kleur infusie | Geel-groen |
Cafeïne? | Ja |
Tijd van de dag | Gehele dag |
Voor verzending binnen Nederland gelden de volgende tarieven:
Totale besteding | Tarief |
---|---|
Theekaarten | GRATIS |
Cadeaubon | GRATIS |
€0 - €34,95 | €4,95 |
€34,95 en meer | GRATIS |
Voor verzending naar Australië, Canada, de Verenigde Staten en Japan gelden de volgende tarieven:
Totale besteding | Tarief |
---|---|
Theekaarten | GRATIS |
Cadeaubon | GRATIS |
€0 - €100,00 | €29,30 |
€100,00 en meer | €17,20 |
Voor verzending naar België, Duitsland en Frankrijk gelden de volgende tarieven:
Totale besteding | Tarief |
---|---|
Theekaarten | GRATIS |
Cadeaubon | GRATIS |
€0 - €75,00 | €9,75 |
€75,00 en meer | GRATIS |
Voor verzending naar Oostenrijk en Denemarken gelden de volgende tarieven:
Totale besteding | Tarief |
---|---|
Theekaarten | GRATIS |
Cadeaubon | GRATIS |
€0 - €75,00 | €12,50 |
€75,00 en meer | GRATIS |
Voor verzending naar Finland, Ierland, Italië, Polen, Portugal, Zweden gelden de volgende tarieven:
Totale besteding | Tarief |
---|---|
Theekaarten | GRATIS |
Cadeaubon | GRATIS |
€0 - €100,00 | €18,75 |
€100,00 en meer | GRATIS |
Voor verzending naar het Verenigd Koninkrijk gelden de volgende tarieven:
Totale besteding | Tarief |
---|---|
Theekaarten | GRATIS |
Cadeaubon | GRATIS |
€0 - €100,00 | €14,50 (excl. BTW) |
€100,00 en meer | GRATIS |
Wist je dat thee zich ook geweldig laat combineren met hartige spijzen?
Ik heb de proef op de som genomen met een heerlijk stuk oude Cantal kaas, meegenomen vanuit de prachtige Auvergne in Frankrijk. Cantal kaas is krachtig van smaak. Kruidig, licht zilt en met volle tonen waarin een romige, bijna vanilleachtige vleug valt te bespeuren. Benieuwd hoe deze smaakt in combinatie met een Oolong uit Tanzania?
Ik weet het, de echte wijnpuristen zullen wat ik nu ga beschrijven heiligschennis vinden... Chardonnay met een paars kleurtje.
Een leuke zomerse twist op deze witte wijnsoort. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar blauwe ijsblokjes en Chardonnay. Je vrienden zullen onder de indruk zijn. Benieuwd hoe je Chardonnay Violet maak? Lees dan verder..
Op dit moment één van mijn favoriete theedrankjes deze zomer... Chilled Matcha Latte! Matcha helpt je om je energie en concentratie te stimuleren, terwijl het je ook een gevoel van kalmte en helderheid geeft.
Snel om te maken en nog gezond ook! Lees verder hoe jij gemakkelijk thuis een Chilled Matcha Latte maakt.
Thuis losse thee zetten?
Dat is heel eenvoudig! Om losse thee te zetten heb je slechts een paar basiselementen nodig. Theeblaadjes, heet water en iets om je thee in te zetten.
Toch zijn er een paar dingen die wat extra aandacht behoeven, zoals de temperatuur van het water en de zettijd van de thee. We zetten het hier allemaal voor je op een rijtje!
Vorige week kwam één van onze gezelligste klanten, Chloe, langs voor een aangenaam gesprek aan onze theetafel.
Chloe is sinds vorig jaar begonnen met een podcast waar ze mensen interviewt die een rol spelen in haar leven. Vandaag was ik aan de beurt en mocht ik ruim een half uur uitweiden over een van mijn grote passies ... thee. Volg ons gesprek op Spotify!
Ik denk dat elke ouder er wel eens tegen aanloopt. Is er niet een beter alternatief voor limonade of vruchtensap voor je kinderen? Zelfs de gezonde drankjes zitten vaak nog vol met suikers en kunstmatige additieven. Wel lekker, maar niet echt gezond. Alleen water aanbieden is ook niet altijd een optie. Als moeder van twee jonge dochters liep ook steeds tegen dit dilemma aan. Gelukkig als eigenaresse van een theewinkel lag de oplossing dichtbij!