Matcha thee

Matcha, het lijkt wel een buzz woord, wat is het nou precies, hoe zet je Matcha thee, is het echt gezond ? alles wat je wilt weten over Matcha: Als je niet bekend bent met matcha, het is een Japans groen theepoeder gemaakt van fijngemalen gedroogde theebladeren. Het heeft een licht bittere, plantaardige smaak en een levendige groene kleur die het resultaat is van het hoge chlorofylgehalte van de bladeren. 

Matcha is gekend als hét groene drankje dat nog gezonder is dan gewone groene thee. Het poeder bevat tot 137 keer meer antioxidanten dan gewone thee. Bye bye verkoudheid, want dit draagt bij tot een sterker immuunsysteem. 

Matcha bevat ook 10 keer meer voedingswaarde en komt zo overeen met 10 kopjes groene thee. De keuze is snel gemaakt dan, toch? 

Lees verder over matcha...

Wat is Matcha poeder​

Matcha is een fijngemalen poeder afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. Deze struik staat van maart tot mei in bloei. 

Een leuk weetje: wist je dat enkel de knoppen en eerste 2 groeiende blaadjes geoogst worden voor thee? Verder wordt er om de 3 à 4 weken geoogst. 

Na opgieten van heet water ontstaat er een groene thee met zachte nasmaak. Om het beste resultaat te verkrijgen klop je de matcha op met een bamboe klopper. Je vindt alle bijhorende accessoires bij ons in de webshop

Maar waarom dan matcha drinken in plaats van gewone groene thee? Gewone groene thee wordt al aangeprezen als antioxidant, maar matcha heeft nog meer voordelen. 

Dit is waarom: bij andere vormen van groene thee laat je de bladeren in heet water trekken en gooi je ze vervolgens weg. Bij matcha klop je het poeder in heet water of melk. Daardoor consumeer je het hele theeblad als je het drinkt! De antioxidanten die het bevat kunnen de bloeddruk verlagen, de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en zelfs de stofwisseling stimuleren.

Hoe smaakt Matcha thee ?

Matcha thee moet je leren drinken, of terwijl, even wennen wanneer je het voor het eerst drinkt. Dit komt om dat de smaak zeer complex is, sommige mensen zeggen dat matcha een umami smaak heeft. 

Umami is de vijfde smaak die mensen waarnemen (de andere vier zijn zoet, zuur, zout en bitter), en wordt vaak beschreven als een "hartige" smaak. 

Maar over het algemeen geeft matcha een lekkere grassige smaak, vermengd met zoete noten, een beetje bitter, maar daarna krijg je een zachte en zoete nasmaak van chocolade die minuten lang kan aanhouden. 

De smaak van matcha hangt ook af van de kwaliteit, een goed matcha poeder is zacht, fijn en zeker niet korrelig! 

Onze tip: 

Je kunt beginnen met 1 schepje in plaats van 2 schepjes of er wat honing en opgeklopte melk aan toevoegen. Hou niet op na 1 kopje, gegarandeerd na het 3e kopje wil je niets anders meer!

Hoe zet je matcha thee?

Eigenlijk zet je geen matcha thee, maar brouw je deze. Brouw matcha met water van 80°C (176°F) om het zoet, nootachtig en glad te maken. Om een zijdezachtere textuur van matcha te krijgen, gebruik je water van 60-70°C (140-158°F). Je kunt matcha bij een lagere temperatuur (30°C/86°F) maken om het verfrissender te maken. Gebruik nooit kokend water, want dat vernietigt de smaak en de gezondheidsvoordelen. 

Als het maken van matcha nieuw voor je is, of als je thee bitter smaakt, voeg dan een paar druppels ahornsiroop of honing toe om hem zoeter te maken. Het beste resultaat bereik je met een bamboo klopper (samen met alle andere matcha accessoires te koop in onze webshop), maar met een gewone garde lukt het ook. 

Ingrediënten :

 ¼ theelepel matcha

200 milliliter heet water, ideaal is 80°

gestoomde melk naar keuze, amandelmelk, havermelk, kokosmelk, zuivelmelk, enz. 

Ahornsiroop, honing of andere zoetstof

 Stap 1: Zeef de matcha in een mok of kommetje om klontjes te verwijderen.

 Stap 2 : Giet de 200 milliliter heet water erbij. Klop met een matcha garde of een kleine gewone garde krachtig van links naar rechts tot de matcha volledig is verspreid en er een schuimige laag op ligt. 

Stap 3 : Voeg de resterende 600 milliliter heet water of gestoomde melk toe en klop opnieuw tot het schuimig is. Zoet naar smaak, indien gewenst.

IS MATCHA GEZOND? JAZEKER!​

Matcha thee is zelfs heel gezond. Naast de polyfenolen bevat de theeplant ook proteïnen, mineralen, vitaminen en aminozuren. Die aminozuren bestaan voor de helft uit L-theanine, het bestanddeel dat zorgt voor de geneeskrachtige werking van matcha. 

Alles begint in de wortel van de plant: hier worden de aminozuren gesynthetiseerd waarna ze zich opstapelen in de bladeren. Daar worden ze door zonlicht omgevormd tot polyfenolen. Een maand voor oogst wordt de plant afgedekt waardoor de concentratie van L-theanine toeneemt. 

Uit onderzoek blijkt dat L-theanine een positief effect heeft op je humeur. Daarnaast zorgt het voor een betere concentratie, betere slaap en zorgt het ook voor een goed gevoel.

Waar is matcha goed voor?

We hebben de gezondheidsvoordelen van Matcha voor je op een rijtje gezet: 

- Antioxidanten. De thee zit boordevol met belangrijke antioxidanten die je beschermen tegen vrije radicalen. 

-Concentratie. Sta je voor een taak waarbij je je hoofd erbij moet houden? Deze thee bevat veel cafeïne, dat meehelpt aan een goede concentratie tot wel vijf uur lang 

- Detox. Het drinken van thee zorgt voor een natuurlijke detox van je lichaam 

- L-theanine. Deze stof zorgt voor ontspanning en vermindering van je stress level - Voedingsstoffen. De thee zit boordevol vezels en vitamines zoals vitamine C, selenium, chromium, zink en magnesium 

- Versterkt het immuunsysteem. Calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten geven je immuunsysteem een boost 

- Goed voor je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel in balans is, is het makkelijker om je gewicht onder controle te houden of gewicht te verliezen

Kan je afvallen van matcha?

Matcha thee kan je zeker helpen om gewicht kwijt te raken*. Waarom?

Matcha thee is een groene thee. Groene thee bevat van nature een goede hoeveelheid leptine en EGCG. En omdat Matcha pure fijngemalen groene thee is, bevat Matcha thee gigantisch veel meer leptine dan gewone groene thee. Dit komt omdat je bij gewone groene thee het meeste hiervan met de inhoud van het theezakje weggooit in de prullenbak. Met Matcha thee daarentegen drink je het gehele blad in zijn geheel op en gooi je niets weg. Je krijgt dus veel meer binnen!

Leptine zorgt ervoor dat je langer vet verbrand, ook als je aan het lijnen bent, wanneer je lichaam door een verlaagd leptine gehalte de opdracht geeft om zoveel mogelijk verteerd voedsel op te slaan als vet omdat je tijdens het lijnen weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Door de verhoogde inname van leptine bij het drinken van Matcha thee, krijgt je lichaam dus veel later het signaal om voedsel op te slaan in de vorm van vet, waardoor jij langer vet verbrand en dus sneller afvalt.

* Altijd afvallen in overleg met je huisarts, Matcha helpt aanvullend bij een dieet.

De kwaliteit van Matcha

Let op ! er is nogal wat verschil in de kwaliteit van Matcha poeders.

Omdat matcha nog redelijk nieuw is in het westen hoor je vaak verhalen van mensen die bittere, zanderige matcha van lage kwaliteit hebben geproefd. 

Dat is jammer ! Want Matcha is juist heel erg lekker! Ten eerste wordt er onderscheidt gemaakt tussen ceremoniële matcha en kookmatcha. 

Ceremoniële matcha is bedoeld om alleen met water te mixen en moet een zachte, romige smaak hebben met weinig tot geen bitterheid. 

Kookmatcha heeft een meer bittere smaak en is bedoeld om te gebruiken als ingrediënt in smoothies, koekjes, enz. 

Matcha poeder van goede kwaliteit heeft een natuurlijke, plantaardige, zoete smaak. Ook de nasmaak is vol en zacht in de mond en blijft lang hangen. Een inferieure kwaliteit matcha wordt gekenmerkt met een bittere en droge nasmaak.

Kan je koken met Matcha?

Ja zeker kan je koken met Matcha! Matcha poeder kan je heel goed verwerken in leuke gerechten! Het fijne aan deze gerechten is dat je niet echt een recept nodig hebt. De stappen spreken voor zich en de hoeveelheid matcha die je gebruikt is volledig afhankelijk van wat jij wilt. Deze gerechten zijn echt het topje van de ijsberg. Er is namelijk zoveel meer dat je met matcha poeder kunt doen. Ontdek bijvoorbeeld onze Matcha-chocoladerepen LINK. Een leuk en makkelijk recept is popcorn matcha... bekijk hier hoe je het maakt LINK.

Matcha Proeverij

Wil je Matcha eens uitproberen? 

Onze Matcha Proeverij is de ideale gelegenheid om kennis te maken met Matcha. Met deze proeverij gaan we terug naar de basis. Hoe zet je matcha thee, wat is matcha precies, waar is het goed voor? We gaan matcha maken op de traditionele manier en ervan genieten. 

Tijdens de proeverij proef je ook verschillende producten die met matcha gemaakt zijn, zoals onze matcha chocolade, want wist je dat je ook heel goed kunt koken met matcha. Of je nu wel of niet al bekend bent met matcha deze proeverij is voor iedereen een aanrader!

Matcha kopen