Theespecialist van formaat

Over ons

Wat ooit begon als theewinkeltje met een collectie van 60 soorten thee, is het Kleinste Huis uitgegroeid tot een theewinkel van formaat met meer dan 300 soorten losse verse thees en theesoorten.

Het Kleinste Huis

een korte introductie

Midden in het historische stadshart van Amsterdam, staat Het Kleinste Huis. Met haar 2.02 meter breed en 5 meter diep, is dit pandje ook daadwerkelijk het kleinste zelfstandig staande huis dat in de hoofdstad te vinden is. Het huisje, dat stamt uit 1738, bevindt zich in de Oude Hoogstraat 22, pal naast het Oost Indisch Huis en het poortje naar de Waalse kerk. 

Sinds 2014 is het kleinste theewinkeltje van de hoofdstad in dit huisje gevestigd. Op de begane grond is een zeer uitgebreide collectie verse kwaliteitsthee, thee accessoires en delicatessen te vinden. Op de bovenste 2 verdiepingen kun je genieten van een kopje thee met huisgemaakt gebak. Het echtpaar Kristen en Niels zijn de oprichters van Het Kleinste Huis. 

Het huisje is al jarenlang in bezit van de familie van Kirsten. Van begin jaren '60 tot eind jaren '70 heeft de moeder van Kirsten een luxe cadeauwinkel in het pandje. Eind jaren '90 doet het huisjes dienst als woning. Nadat de laatste bewoner het huisje heeft verlaten, is er ruimte voor een nieuwe invulling.

Aan Niels en Kirsten de taak om het huisje een mooie bestemming te geven.

Theewinkel Het Kleinste Huis

Met ruim 200 soorten thee en kruiden kunnen we met trost zeggen dat het assortiment van onze theewinkel tot één van de grootste van Amsterdam behoort. Ben je benieuwd naar onze collectie? Kijk dan verder!

Het Kleinste Huis staat midden in het drukke Wallengebied. Dagelijks wandelen tienduizenden toeristen door de straten.

Vanwege de kleine oppervlakte zijn de keuzes beperkt. Het is te makkelijk om er een zoveelste souvenirswinkel van te maken. Kirsten en Niels willen graag een winkel starten die een lans kan breken met het monotone winkelaanbod van de Wallen. 

Die keuze was snel gemaakt. Een specialiteitenwinkel, in losse koffie en thee, die ook voor de lokale bevolking toegevoegde waarde heeft. Niels en Kirsten zijn al jaren liefhebbers van losse thee en hebben tijdens meerdere reizen al vaker theeplantages bezocht. 

Een theespeciaalzaak

voor en door Amsterdammers

Theekamers Het Kleinste Huis

Op de twee bovengelegen verdiepingen van Theewinkel Het Kleinste Huis bevinden zich misschien Amsterdams mooiste theekamers. Kom genieten van een van onze theeproeverijen.

Historisch epicentrum

van de Europese theehandel

Een leuke bijkomstigheid, het huisje staat in het historische epicentrum van de Europese theehandel. Het zijn de Nederlanders die thee als eerste naar Europa brachten, niet de Engelsen zoals vaak wordt gedacht. De VOC neemt als eerste thee mee uit China en verscheept dat naar Amsterdam. Later wordt de handel uitgebreid met thee uit andere Aziatische landen.

Zowel het hoofdkwartier van de VOC (Oost Indisch Huis) als het pakhuis waar de thee is opgeslagen (Bushuis), grenzen aan Het Kleinste Huis. Vervolgens is de thee naar de andere kant van de straat gebracht om te worden verhandeld op de beurs. Vanuit daar verspreidt de thee zich over heel Europa. Ook na de val van de VOC gaat de handel in thee nog volop door. 

De Pakhuismeesteren van de Thee in Amsterdam zijn tot eind vorige eeuw van grote invloed op de handel in thee. Ook zij zijn gevestigd geweest in het naastgelegen pand van Het Kleinste Huis.

Lees verder over onze Theewinkel, onze Theekamers en de Geschiedenis van het huisje.

- Kirsten & Niels -

Heb je een vraag over
Het Kleinste Huis?

Neem op elk moment contact met ons op via een van onze sociale kanalen

We begrijpen dat de verleiding groot is om het huisje van binnen te bezichtigen. Echter, vanwege de drukte in de theewinkel en theekamers is het niet altijd mogelijk je een rondleiding te geven door het gebouwtje en haar geschiedenis.

Graag zouden we hiervoor je begrip willen vragen.

Het Kleinste Huis van Amsterdam is aan haar voorgevel slechts 2,02 meter breed. Echter binnen is het huisje iets breder, namelijk 2,15 meter. 

Volgens de gemeente Amsterdam is daarmee het huisje ook over de hele lengte het smalste huisje van de stad.

Het huisje heeft ruim 200 jaar geen sanitaire voorzieningen gehad. De bewoners moesten hiervoor naar de publieke badhuizen die bij de Nieuwmarkt lagen. Tegenwoordig kan er gewoon gedoucht en naar de toilet gegaan worden.

Het Kleinste Huis van Amsterdam is geopend van maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur. Twee maal per maand zijn wij ook op de zondagen geopend. Kijk hier voor de laatste actuele openingstijden.