Thee tips bij verkoudheid en keelpijn

Warme Winterse Remedies: kruidenthee Tegen Verkoudheid en Keelpijn

Ontdek de Herstellende Kracht van Kruiden Thee

Een blije vrouw zit aan een tafel en geniet van een kopje thee, met een witte theepot op een houten serveerplank naast haar. De achtergrond is neutraal en vervaagd, wat de focus legt op haar ontspannen uitdrukking en de thee die ze vasthoudt.

Door Kirsten

Kruiden theeën die je de winter doorhelpen

Alweer verkouden! Snotter neus en keelpijn, het houdt maar niet op deze winter. Gelukkig kan thee je helpen bij het sneller herstellen van griep en verkoudheid. Ook zijn er juist theeën die je keelpijn verzachten en je weer een warm gevoel van binnen geven.

Kruidentheeën zoals Salie, Munt, Citroengras, Kamille, Gember en Tijm zijn allemaal geschikt om verkoudheidssymptomen te verlichten en je herstel te bevorderen. Lees in dit Blog alles over de herstellende werking van kruidenthee.

Waarom is het een goed idee om kruidenthee te drinken wanneer je verkouden bent?

Het drinken van kruidenthee bij verkoudheid is om verschillende redenen een goed idee. Ten eerste kunnen bepaalde kruiden in thee, zoals gember, munt en kamille, helpen bij het verzachten van keelpijn en het verminderen van ontstekingen. Ook kunnen ze bijdragen aan het verlichten van verstopte neuzen en het bevorderen van een betere ademhaling. Daarnaast is hydratatie heel belangrijk bij verkoudheid en het drinken van warme thee kan hierbij helpen. Tenslotte geeft thee je een warm gevoel van binnen waardoor je je meteen een stuk beter voelt.

Thee is een heerlijke en natuurlijke manier om verkoudheid en keelpijn te bestrijden.

Welke kruidenthee is geschikt om van je verkoudheid af te komen?

Hieronder nemen we alle eigenschappen en werking van de 6 beste kruidentheeën met je door. Wil je direct naar 1 van de theeën? Klik dan op de kruidenthee van jouw keuze: 

Losse kamillethee scheppen uit een glazen pot voor een kalmerende infusie.

Kruidenthee: Je bondgenoot in je strijd tegen verkoudheid en keelpijn!

 • Kenmerken: Salie is een groenblijvend kruid met grijs-groene bladeren en paars-blauwe bloemen. 
 • Werkzame Stoffen: Het bevat onder andere etherische oliën, flavonoïden en fenolzuren. 
 • Combinaties: Combineert goed met citroen en honing voor een verzachtende thee. 

Salie, wetenschappelijk bekend als Salvia officinalis, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen. Bij verkoudheid is salie bijzonder nuttig vanwege zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Deze eigenschappen helpen bij het verlichten van keelpijn en het verminderen van ontstekingen in de keel en mond, wat vaak voorkomt bij verkoudheid. Salie werkt ook als een slijmoplossend middel, wat betekent dat het kan helpen bij het losmaken en verwijderen van slijm uit de luchtwegen. Bovendien kan het gebruik van salie in de vorm van thee of gorgelen het immuunsysteem versterken en bijdragen aan een sneller herstel van verkoudheidssymptomen.

Een warm kopje saliethee met verse salieblaadjes, perfect voor keelcomfort.
Salie kruidenthee van Het Kleinste Huis

Salie: de natuurlijke wachter van je keel, kalmeert kriebels en beschermt tegen verkoudheidsklachten.

 • Kenmerken: Een tropisch gras met een sterke citroengeur.  
 • Werkzame Stoffen: Bij verkoudheid kan citroengras helpen door zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. 
 • Combinaties: Past goed bij gember of munt voor een pittige en frisse smaak. 

Citroengras is een populair kruid in veel culturen vanwege zijn veelzijdige geneeskrachtige eigenschappen. Bij verkoudheid kan citroengras helpen door zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het bestrijden van infecties die verkoudheidssymptomen veroorzaken. Daarnaast heeft citroengras een rustgevende werking op de keel, wat helpt bij het verzachten van keelpijn en het verminderen van hoesten. Ook bevordert het de immuniteit, wat nuttig kan zijn bij het voorkomen en bestrijden van verkoudheids- en griepsymptomen. Citroengras wordt vaak gebruikt in kruidenthee en kan worden gecombineerd met andere helende kruiden voor extra verlichting.

Een doorzichtige kop groene thee met een schijfje citroen, een verfrissend drankje.
Lemongrass/Limoengras thee van Het Kleinste Huis

Citroengras: Een sprankje zonneschijn in je kopje, strijdt tegen verkoudheid met zijn heldere, citrusachtige kracht.

 • Kenmerken: Munt heeft een kenmerkende frisse, sterke geur en smaak.
 • Werkzame Stoffen: Rijk aan menthol, wat verlichting biedt bij verstopte neuzen.
 • Combinaties: Lekker in combinatie met citroengras of gember voor een verfrissende blend.

Munt, bekend om zijn frisse aroma en smaak, is ook zeer effectief bij het verlichten van verkoudheidssymptomen. De belangrijkste werkzame stof in munt, menthol, helpt bij het openen van de luchtwegen en het verlichten van een verstopte neus. Dit maakt het ademen gemakkelijker wanneer je verkouden bent. Bovendien heeft munt ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verzachten van de keel en het verminderen van hoesten. Muntthee, vaak gedronken bij verkoudheid, kan ook helpen bij het hydrateren en verzachten van de keel en luchtwegen.

Over onze Kruizemunt Thee hebben we een uitgebreide Blog geschreven. Hier kan je onze Kruizemunt Blog vinden.

Losse groene thee op een houten lepel, rijk aan antioxidanten.
Biologische Kruizemunt kruidenthee van Het Kleinste Huis

Muntthee: Een frisse zucht van verlichting bij verkoudheid, verfrissend voor de geest en verzachtend voor verstopte neusgaten

 • Kenmerken: Kleine, witte bloemen met een zoete, licht bittere smaak.  
 • Werkzame Stoffen: Bevat bisabolol en matricin, bekend om hun kalmerende effecten. 
 • Combinaties: Kan goed gemengd worden met lavendel of honing voor ontspanning.  

Kamille staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een effectieve natuurlijke remedie is tegen verkoudheid. De aanwezigheid van stoffen zoals bisabolol en matricin in kamille draagt bij aan het verminderen van ontstekingen en irritatie in de keel, wat vaak voorkomt bij verkoudheid. Bovendien kan kamillethee helpen bij het bevorderen van een betere slaap, wat essentieel is voor het herstelproces tijdens een verkoudheid. De kalmerende werking van kamille helpt ook bij het verlichten van stress en angst, wat ook je algehele weerstand en welzijn kan verbeteren.

Kamillethee in een helder glas met bloemen ernaast, een zachte remedie tegen ziekte.
Kamillethee van Het Kleinste Huis

Kamille thee kalmeert lichaam en geest, perfect voor ontspanning en verlichting.

 • Kenmerken: Een scherpe, kruidige smaak met een licht zoet aroma. 
 • Werkzame Stoffen: Bevat gingerol, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. 
 • Combinaties: Mengt goed met citroen, honing of pepermunt voor een verwarmende thee.

Gember wordt vaak gebruikt bij verkoudheid vanwege zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het bestrijden van infecties en het verminderen van ontstekingen die gepaard gaan met verkoudheid. Daarnaast werkt gember verwarmend, wat kan helpen bij het verlichten van koude symptomen. Gember kan ook bijdragen aan het verlichten van een verstopte neus en keelpijn, en het bevordert een gezonde zweetproductie, wat helpt bij het ontgiften van het lichaam tijdens een verkoudheid.

Citroen- en gemberthee met honing, een klassiek middel tegen verkoudheid.
Gember Thee van Het Kleinste Huis

Gemberthee: een warme, natuurlijke verlichting bij verkoudheid, dankzij zijn ontstekingsremmende en antibacteriële krachten.

 • Kenmerken: Heeft kleine, grijsgroene blaadjes en een kruidige, licht bittere smaak.
 • Werkzame Stoffen: Rijk aan thymol, dat antiseptische eigenschappen bezit.
 • Combinaties: Complementeert goed met citroen of honing, vooral in een verzachtende thee.

Tijm is effectief bij verkoudheid vanwege zijn antiseptische en slijmoplossende eigenschappen. Deze eigenschappen helpen bij het bestrijden van bacteriën en virussen die verkoudheidssymptomen veroorzaken. Bovendien kan tijm helpen bij het losmaken en ophoesten van slijm uit de luchtwegen, waardoor ademhalen gemakkelijker wordt. Het kruid wordt vaak gebruikt in theeën en inhalaties om de symptomen van verkoudheid te verlichten.

Over Tijm hebben we een zeer uitgebreid blog geschreven met daarin alles over Tijm en de werkende stoffen die het bezit. Naar ons Tijm Blog

Verse tijm in een houten lepel, een aromatisch kruid voor thee.
Tijm van Het Kleinste Huis

Tijmthee: een krachtig natuurlijk middel dat helpt bij het verzachten van de symptomen van verkoudheid

Conclusie van Kruiden thee bij Verkoudheid en Keelpijn

Samenvattend, deze blog benadrukt de veelzijdige voordelen van kruidenthee in de strijd tegen verkoudheid en keelpijn. Kruiden zoals salie, munt, citroengras, kamille, gember en tijm bieden niet alleen een rustgevend ritueel, maar bevatten ook actieve stoffen die specifiek helpen bij de verlichting van verkoudheidssymptomen. Of het nu gaat om het verminderen van ontsteking, het verzachten van de keel, het openen van de luchtwegen of het versterken van het immuunsysteem, deze natuurlijke remedies vormen een holistische benadering om gezond te blijven tijdens het verkoudheidsseizoen. Hun tijdloze en bewezen effectiviteit maakt kruidenthee een essentieel onderdeel van onze gezondheidsroutine in de koudere maanden.

- Kirsten -

Ontdek de rijke selectie Kruiden Thee van Theewinkel Het Kleinste Huis

Wist je dat we een rijke selectie Kruiden theeën hebben bij Het Kleinste Huis. Onze collectie omvat een breed scala aan kruiden, elk met hun unieke gezondheidsvoordelen. Of je nu op zoek bent naar iets om je keelpijn te verzachten of je weerstand te versterken, in Het Kleinste Huis vind je ongetwijfeld een thee die bij je past. Ontdek het zelf en laat je verrassen door de natuurlijke kracht van onze kruiden.

Al een groot gedeelte van haar leven heeft Kirsten een passie voor ondernemen en thee. Sinds 2014 combineert ze dit samen met haar man, Niels, in de theespeciaalzaak Het Kleinste Huis. Kirsten schrijft graag over dingen die haar bezig houden (en dat hoeft niet alleen thee te zijn!). 

Laat een opmerking achter

Gerelateerde artikelen