Kaas & Thee: Oolong met oude Cantal kaas

Oolong-Cantal Kaas

De ideale kaas-thee spijscombinatie?

Door KIRSTEN

Wist je dat thee zich ook geweldig laat combineren met hartige spijzen?

Ik heb de proef op de som genomen met een heerlijk stuk Oude Cantal kaas, meegenomen vanuit de prachtige Auvergne in Frankrijk. Deze kaas is meer dan 7 maanden gerijpt en heeft een witte / oranje bevlekte korst. De oude Cantal is krachtig van smaak. Kruidig, licht zilt en met volle tonen waarin een romige, bijna vanilleachtige vleug valt te bespeuren.

De thee die ik hierbij heb geselecteerd is mijn favoriete Tanzania Oolong. Zoals ik in een eerdere post heb beschreven is de Tanzania Oolong zeer aromatisch met een moutachtig karakter. Hierdoor laat ze zich niet uit het velt slaan door de krachtige smaak van de Cantal kaas. Daarnaast heeft deze Oolong een romig zoete vleug die aan honing denken en wordt de smaak fruitiger naar mate je de thee langer laat trekken. Dit sluit naadloos aan op het pittige en kruidige pallet van de oude Cantal. De Cantal kaas versterkt de fruitige en zoete aroma's van de Oolong. De Tanzaniaanse Oolong geeft daarnaast wat zachtheid aan de smaak van de kaas.

Al met al een hele fijne thee en spijs combinatie! Completeer je kaasplankje met noten en druiven en het is werkelijk om te genieten! 

"De Cantal kaas versterkt de fruitige en zoetige aroma's van de Oolong. De Tanzaniaanse Oolong geeft daarnaast wat zachtheid aan de smaak van de kaas."

Wat is Cantal kaas?

Niels, mijn kinderen en ik, komen graag in de Cantal. De rust en ruimte die we daar hebben, staat in schril contrast met de chaos en drukte van het overvolle centrum van Amsterdam. De Cantal is het zuidelijkste stuk van de Auvergne, in het midden van het Central Massief, en wat ons betreft één van de mooiste stukken van Frankrijk.

Eén van de eerste dingen die we daar altijd kopen, is een lekker groot stuk van de lokale kaas, de Cantal. In de regio waar wij verblijven, wordt over het algemeen alleen Cantal kaas geproduceerd. Het leuke is als we Fransen in de winkel hebben en vertellen dat we vaak in de Cantal verblijven, ze altijd de bewondering uitspreken over de omgeving en de Cantal kaas.

De Cantal kaas is een harde kaas gemaakt van rauwe melk van de beroemde Saler-koeien. Een Cantal kaas moet tenminste 30 dagen rijpen en is een van de 44 Franse kazen die het AOC/AOP-keurmerk mag dragen.

De kaas die ik in de blog bespreek is Cantal Vieux, kaas van minstens 7 maanden oud. De oude kaas is ziltig en kruidig van smaak. Deze kaas wordt weinig geproduceerd en is haast niet te verkrijgen in Amsterdam. De kaas is zowel los bij de borrel als in gerechten, zoals een salade zeer goed te nuttigen. De kaas is ook vrij lang houdbaar (tot anderhalf jaar). Vandaar dat er altijd een voorraadje mee teruggaat naar Nederland!

Kaasplank met daarop oude Cantal kaas, losse Tanzaniaanse oolong en een mokje met thee.

Wat is Oolong Thee?

Oolong theeën zijn één van onze favoriete theeën om te drinken. De bekendste uit onze winkel is de Milky Oolong. Een thee met een caramel boterachtige afdronk. 

Oolong thee komt oorspronkelijk uit China. En net zoals veel andere Chinese theeën verwijst deze thee naar een mythisch figuur. Oolong betekent 'Zwarte draak' in het Chinees en is een thee dat tussen groene en zwarte thee inzit. 

De thee is niet geheel geoxideerd. Er bestaan verschillende varianten met elk een ander oxidatiegraad. Deze kan tussen de 8% en 85% zitten. Hierdoor lijkt de ene Oolong qua kleur meer op een groene thee, zoals de Tie Kuan Yin, en de andere op zwarte thee, bijvoorbeeld de Butterfly of Taiwan.

De theeën hebben over het algemeen een zoete fruitige smaak. En de Oolongs die van de hoogvlakten van Tanzania en Taiwan komen, bevatten daarnaast ook nog minder theïne en tannine. Een heerlijke thee die je ook later op de dag nog prima kan drinken. 

Wil je meer weten over Oolongs bekijk dan onze pagina over deze bijzondere thee hier.

Geïnteresseerd in onze Oolong theeën? Probeer ze uit in onze theekamers. Als je wilt weten welke thee het beste past bij welk gerecht, laat het dan hieronder weten in het commentaar veld! 

- Kirsten -

Tanzaniaanse Oolong thee wordt in een mokje gegoten. Op de achtergrond een stuk oude Cantal kaas.

Theewinkel Het Kleinste Huis

Naast onze Tanzania Oolong verkopen wij ook vele andere Oolong-soorten. Allemaal verkrijgbaar in de winkel en online!

Heb je geen tijd of zin om je eigen Oolong te zetten? Kom eens langs in een van onze bijzondere theekamers. We maken er graag een voor je klaar!

Al een groot gedeelte van haar leven heeft Kirsten een passie voor ondernemen en thee. Sinds 2014 combineert ze dit samen met haar man, Niels, in de theespeciaalzaak Het Kleinste Huis. Kirsten schrijft graag over dingen die haar bezig houden (en dat hoeft niet alleen thee te zijn!). 

Laat een opmerking achter

Gerelateerde artikelen