Nostalgie in Het Kleinste Huis van Amsterdam

Nostalgie

Vandaag een nostalgische post...niet over thee hoor...

Wat velen van jullie waarschijnlijk niet weten, is dat het huisje aan de Oude Hoogstraat 22 in Amsterdam al generaties lang in onze familie is. Meer dan 60 jaar geleden begon mijn moeder haar eerste kunstwinkel in het kleine gebouw. En nu, decennia later, runnen Niels en ik van daaruit ons theebedrijf.

deurklink het kleinste huis
deurbel het kleinste huis

Terwijl ik een paar dagen geleden de winkelvloer aan het vegen was, een zinloze bezigheid op zich... realiseerde ik me ineens hoe kostbaar de bezem die ik in mijn handen hield, voor mij is. Het is dezelfde bezem die mijn moeder jaren geleden altijd gebruikte.

En terwijl ik om me heen keek, zag ik meer alledaagse voorwerpen waar ik nooit echt op let, maar die zoveel voor me zijn gaan betekenen en die me aan mijn moeder doen denken. 

De koperen deurklink... hoe vaak moet ze hem hebben aangeraakt? De hangsloten op de tralies voor de etalage, hoe vaak heeft ze ze niet geopend? De versleten drempel van bijna driehonderd jaar oud, hoe vaak moet ze er niet overheen zijn gestapt?

theekamer het kleinste huis
weegschaal het kleinste huis

De deurbel, met zijn kenmerkende ring die ik uit duizenden zal herkennen.

De 'nieuwe' wenteltrap die ze bijna 60 jaar geleden ontwierp en liet plaatsen.

Zoals het verleden me aansprak, zag ik ook de elementen die Niels en ik de afgelopen jaren hebben toegevoegd...

wenteltrap het kleinste huis
apothekerskast het kleinste huis

Ons logo, gebaseerd op het logo van mijn moeders eerste winkel. De apothekerskasten met de talloze lades waarin de mooiste theesoorten worden bewaard. De vintage weegschaal, de gerestaureerde theesalon, de theeaccessoires, de geur van warme appeltaart...

matcha whisk het kleinste huis
appeltaart het kleinste huis

Ik voelde me nostalgisch, maar vooral trots.

Trots op ons bedrijf, trots op mijn moeder en trots om in haar voetsporen te treden.

Op onze eigen manier zetten we de familietraditie voort en hopen dat nog heel lang te doen en misschien ooit door te geven aan de volgende generatie...

 

Gerelateerde producten

Al een groot gedeelte van haar leven heeft Kirsten een passie voor ondernemen en thee. Sinds 2014 combineert ze dit samen met haar man, Niels, in de theespeciaalzaak Het Kleinste Huis. Kirsten schrijft graag over dingen die haar bezig houden (en dat hoeft niet alleen thee te zijn!). 

Laat een opmerking achter

Gerelateerde artikelen