Ingrediënten matcha chocolade

Matcha + Chocolade = onweerstaanbaar lekker!

VOORBEREIDINGSTIJD BEREIDINGSTIJD TOTALE TIJD
5 min 10 min 15  min

Thee en chocolade... Normaal nuttig je ze altijd los, maar waarom niet combineren tot een heerlijke chocolade reep? In deze blog leg ik je uit hoe je zelf makkelijk en snel chocoladerepen kan maken van witte chocolade en matcha.

Matcha is een groene thee uit Japan. De thee wordt in Japan voornamelijk gebruikt tijdens de Japanse theeceremonies. De theebladeren voor deze thee worden compleet vermalen tot poeder. Ideaal voor de verwerking in chocolade! 

Matcha thee kan voor sommige mensen wat bitter zijn. Door witte chocolade hieraan toe te voegen wordt de smaak meer uitgebalanceerd, niet te zoet, niet te bitter.

Nog een bijkomend leuk optisch detail, Matcha geeft de witte chocolade ook nog eens een fantastische kleur!

Wat heb je nodig voor Matcha chocolade?

Voor het maken van Matcha chocolade heb je niet zoveel ingrediënten nodig:

 • 100 gram witte chocolade druppels. Deze zijn verkrijgbaar bij de AH of Jumbo;
 • 2 gram Matcha thee
Ingrediënten Matcha Chocolade

Qua benodigdheden gebruik ik het volgende:

 • snijplank
 • scherp mes
 • twee pannetjes, de een iets groter dan de ander
 • een spatel
 • een vorm/bakje voor de chocoladereep. Zelf heb ik een speciale chocoladereepvorm, maar je kan ook een klein bakje of schaaltje gebruiken.

Hoe maak je een Matcha chocolade reep?

Het maken van een Matcha chocolade reep is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Een kwestie van chocolade smelten, Matcha poeder erbij, roeren, uitgieten en laten stollen.

Makkelijk toch? Er zit echter een kleine 'maar...' aan vast. Als je op deze manier de reep maakt kristalliseert chocolade niet op de juiste manier. De chocolade wordt te hard en korrelig en heeft niet de mooie satijnglans die je wilt.

Er is een methode die bovenstaande problemen kunnen, 'temperen' genaamd. Chocolade smelt normaal gesproken bij ongeveer 45ºC. Door te temperen zorg je ervoor dat de chocolade langzaam afkoelt, waardoor de kristallen zich mooi kunnen zetten en je die lekkere bite en glans van chocolade krijgt.

Er zijn twee methoden van enten, tableren en enten. Ik kies voor de laatste methode, omdat deze voor mij het eenvoudigst is.

Enten van chocolade

Volg onderstaand 'stappenplan' en je hebt binnen 10 minuten Matcha chocolade reep!

 1. Bij de ent-methode, laat je eerst 2/3 van de chocolade smelten in een pannetje. Dit doe je via de 'au bain-marie' manier.
 2. In de tussentijd maak je de rest van de witte chocolade fijn. 
 3. Zodra de chocolade gesmolten is, voeg je, al roerend, beetje, bij beetje de rest van de chocolade toe.
 4. Voeg vervolgens de Matcha toe.
  Om bovenstaande te verduidelijken, heb ik een filmpje gemaakt over het enten:

 1. Op een gegeven moment is de chocolade mooi dik en glanzend. Om te testen of de chocolade goed getemperd is, stop je de punt van een koud mes in de massa. Laat deze vervolgens stollen. Als de chocolade mooi gelijkmatig stolt en niet dof/wit uitslaat dan is het temperen geslaagd!
Enten van matcha chocolade
 1. Giet de gesmolten matcha chocolade vervolgens in een mal. Als je geen mal hebt kan je ook een bakje of schoteltje gebruiken.

  (Geen probleem als je nog matcha chocolade over hebt. Dit kan je later weer gebruiken, door te laten afkoelen en vervolgens weer op te warmen en te temperen.)
Uitgieten van matcha chocolade
 1. Nu is het tijd om de chocolade te laten afkoelen en stollen. Als je ongeduldig bent, en je resultaat snel wilt proeven, kun je het proces versnellen door de chocolade in de koelkast te stoppen. Zelf heb ik daar niet zulke goeie ervaringen mee. Bij mij slaat de chocolade meestal dof uit en heb ik daarna problemen met het uit de mal halen. Ook hier geldt: 'Geduld is een schone zaak!'.
Stollen van matcha chocolade
 1. Eindelijk kan je genieten van je inspanningen! Zelf ben ik gek op Matcha chocolade in combinatie met onze biologische Rooibos Framboos Vanille. Rooibos zelf is zacht en mild van smaak, licht nootachtig en een beetje honingachtig. Dit wordt perfect aangevuld door de warme en natuurlijke zoetheid van vanille en de frisheid van framboos. Voeg de romigheid van witte chocolade en de zoete maar hartige smaak van matcha toe aan de mix en je hebt de beste traktatie ooit! Eet smakelijk!
Genieten van Matcha chocolade

Theewinkel Het Kleinste Huis

In onze theewinkel zijn bijna al de ingrediënten voor deze Matcha chocolade te vinden. Zo hebben we de biologische Matcha Hana altijd op voorraad.

Heb je geen tijd of zin om zelf chocolade reep te maken? Kom een keer langs in een van onze bijzondere theekamers, om er een te proeven. Of koop een Matcha chocolade reep via onze website!

Heb je dit recept gemaakt? Deel je foto's dan op Instragram!

En tag  @smallesthouse

Al een groot gedeelte van haar leven heeft Kirsten een passie voor ondernemen en thee. Sinds 2014 combineert ze dit samen met haar man, Niels, in de theespeciaalzaak Het Kleinste Huis. Kirsten schrijft graag over dingen die haar bezig houden (en dat hoeft niet alleen thee te zijn!). 

Laat een opmerking achter

Gerelateerde artikelen