Zodra het water de gewenste temperatuur heeft bereikt, is het tijd om daadwerkelijk thee te zetten. Dit doe je door het hete water over de theebladeren te gieten. Hierdoor raakt elk deel van het theeblad verzadigd, wat zorgt voor een meer smaakvolle thee.
De zettijd hangt af van de soort thee die je gebruikt. Sommige theesoorten mogen slechts een minuut of twee trekken, terwijl je andere tot tien minuten kan laten trekken.
Om de juiste zettijd te hanteren, kun je een timer gebruiken. Een zandloper, klok, eierwekker of de timer op je telefoon, het werkt allemaal. Zodra je het trekken van thee onder de knie hebt, kun je ook de tijden inschatten op basis van je persoonlijke voorkeur.
Aanbevolen zettijd per theesoort:
Soort thee | Aanbevolen zettijd |
---|
Zwarte thee | 3 tot 5 minuten |
Groene thee | 1 tot 2 minuten |
Witte thee | 2 tot 3 minuten |
Oolong thee | 2 tot 3 minuten |
Pu-erh thee | 5 minuten |
Kruidenthee | 5 minuten en meer |
Rooibos thee | 5 minuten en meer |
Bovenstaande tabel geeft de gewenste zettijd van losse thee aan
Tip: Ik weet het en de verleiding is ook groot. Liefst wil je zo snel mogelijk genieten van een lekkere kop thee. Sommige mensen 'versnellen' het proces door de thee continue in beweging te brengen tijdens het zetten. Tegen deze mensen wil ik zeggen: "Laat de thee gedurende het zetten gewoon met rust!". Geduld is in deze echt een schone zaak.
Door tijdens het zetten de theebladeren te bewegen, verstoor je het zetproces. Hetgeen kan resulteren in een negatieve smaakbeleving van de thee. Als je thee langer laat trekken dan aangeven kan de thee bitter worden en zorgt voor astringentie.
Astringentie is een complex van verwante sensaties die een droog en samentrekkend gevoel in de mond geeft. Tannines in de thee gaan een chemische reactie aan met de eiwitten in je mond en veroorzaken vervolgens dit gevoel. Hetzelfde resultaat krijg je bijvoorbeeld door op de pitten van een druif te bijten.