Lapsang Souchong, rokerig lekker!

Zwarte thee is donker van kleur en wordt meestal gekenmerkt door een aardse of geroosterde smaak.

Voor de ervaren theedrinker lijken de verschillen misschien voor de hand liggend, maar voor veel theedrinkers is het moeilijk om het verschil tussen zwarte thee te zien. Ceylon, Assam, Keemun... op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar. En eerlijk gezegd zijn de verschillen soms behoorlijk subtiel.

Dit is niet het geval bij Lapsang Souchong. Als er ooit een zwarte thee is geweest met een zeer uitgesproken smaak en geur, dan is het wel Lapsang Souchong!

De niet-traditionele smaak kan het best worden omschreven als ruig en robuust met een uitgesproken rokerigheid en hints van whisky, hout en tabak.

Oorspronkelijk komt Lapsang Souchong uit het Wuyi-gebergte in het noorden van de provincie Fujian, China. De theetuinen in dit gebergte liggen tussen de 1000 en 1500 meter boven zeeniveau. De optimale hoogte voor kwaliteitstheeën. Door de hoogte hoeven de theeplanten minder theïne en tannine aan te maken, de natuurlijke pesticides van de theeplant. Hierdoor krijgen de theebladeren meer aromatische tonen en zijn ze voller van smaak.

Wat betekent Lapsang Souchong?

In de theewinkel krijgen we vaak de vraag voorgelegd wat Lapsang Souchong betekent. De naam is tweeledig: "Lapsang", betekent "gerookte variëteit" - in het dialect van Fuzhou.

"Souchong" verwijst naar het vierde of vijfde blad van de Camellia Sinensis (thee) plant, die gebruikt wordt bij het maken van de Lapsang Souchong. Deze bladeren zijn grover en hebben minder aromatische tonen dan de bladeren dichter bij de knop (Orange Pekoe). Lokaal staat de thee ook bekend als "Zheng Shan Xiao Zhong." Letterlijk betekent Lapsang Souchong dus gerookt vierde of vijfde blad.

Om de unieke Lapsang Souchong-smaak te creëren, worden de bladeren niet gedroogd door ze te verwelken in de openlucht of met warme lucht, maar door ze te roken in bamboemanden boven vuren van dennen- of cipressenhout. Het resultaat is een lichte thee met een opmerkelijk rokerig karakter.

Lapsang Souchong

Geschiedenis van Lapsang Souchong

Volgens legende is het rookproces van Lapsang Souchong per toeval ontdekt. Tijdens de Qing-dynastie (1644-1912) overnachte een legereenheid in een theefabriek welke gevuld was met verse bladeren in afwachting van verwerking.

Toen de soldaten vertrokken en de arbeiders het terrein weer konden betreden, realiseerden ze zich dat er onvoldoende tijd was om de thee op traditionele manier te drogen om vervolgens aan te bieden op de markt. Gevolg, ze staken open vuren van dennenhout aan om het drogen te bespoedigen. Niet alleen kwam de thee op tijd op de markt, ook de smaak van gerookte dennen zorgde voor een sensatie.

De bijzondere smaak van Lapsang Souchong werd al snel opgepikt door handelaren van de V.O.C. (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en verder verspreidt over de rest van de wereld. Lapsang Souchong is een van de meest populaire zwarte theeën in onze theewinkel.

Tegenwoordig wordt Lapsang Souchong-thee precies zo geproduceerd als duizenden jaren geleden.

Hoe zet je Lapsang Souchong?

Persoonlijk vind ik deze tegendraadse thee erg lekker. De warme, geroosterde tonen contrasteren mooi met de over het algemeen zoetige theesoorten in mijn theecollectie.

Het pittige maar onmiskenbaar klassieke karakter van de Lapsang Souchong is iets wat ik graag drink in de herfst en winter.

Je kunt Lapsang Souchong op dezelfde manier zetten als zwarte thee. Gebruik één theelepel voor 1 kop thee. Of 6 theelepels voor een pot thee. Vervolgens doe je dit in een theefilter of thee-ei. Giet vervolgens 100ºC water over de thee en laat het ongeveer 3 minuten staan. Meestal laat ik de thee niet langer dan 5 minuten trekken. Door te experimenteren met de hoeveelheid thee, temperatuur van het water en de tijdsduur van de infusie, krijg je meer of minder rooksmaak, zoetige of moutige tonen.

De infusie heeft een rode, amberachtige bruine kleur. In principe zou je nog een keer opnieuw kunnen infuseren. 

Lapsang Souchong infusie

Het fijne van deze thee is dat in tegenstelling tot andere theeën niet bitter wordt als je het te lang laat staan. Veel van onze klanten drinken deze thee met een scheutje melk of een beetje honing. Alhoewel de combinatie rooksmaak en melk misschien een beetje vreemd over zal komen. Persoonlijk drink ik hem puur.

Lapsang Souchong is ook goed als ingrediënt te gebruiken in combinatie met zalm of kip uit de oven. Misschien dat ik daar later nog een blog aan wijd.

Voor mij is Lapsang Souchong een heerlijke thee die past bij die mooie herfst- en winterdagen die je doorbrengt met een boek en een dekentje op de bank.

Gewoon geluk!

Theewinkel Het Kleinste Huis

In onze theewinkel verkopen we ook de Tarry Lapsang Souchong. Deze thee is zelfs sterker van smaak dan de traditionele Lapsang Souchong. Of wat te denken van Earl Grey met Lapsang Souchong of de Russian Caravan? Daarnaast verkopen we ook een lokale melange 'Het Beste Kistje van de Keizer'. Deze melange bevat toptheeën zoals Assam en Ceylon, gecombineerd met Lapsang Souchong. We verkopen zelfs een bier, Drinkebroeder, met onze Lapsang Souchong in! Gebrouwen door onze buurman Frans.

Wil je onze Lapsang Souchong proberen? Je kunt het online bestellen of kopen in onze theewinkel Het Kleinste Huis in Amsterdam.

Al een groot gedeelte van haar leven heeft Kirsten een passie voor ondernemen en thee. Sinds 2014 combineert ze dit samen met haar man, Niels, in de theespeciaalzaak Het Kleinste Huis. Kirsten schrijft graag over dingen die haar bezig houden (en dat hoeft niet alleen thee te zijn!). 

Laat een opmerking achter

Gerelateerde artikelen