Kinderthee of Limonade?

Leestijd: 6 minuten

De verleiding bij ons thuis is altijd groot. Onze kinderen vinden het heerlijk om na schooltijd een lekker vol glas appelsap of sinaasappelsap te nuttigen. Meestal blijft het echter niet bij één glas.

Ik wist altijd al wel dat frisdrank en fruitdrankjes vol zitten met (toegevoegde) suikers. Navraag op de website van het Voedingscentrum leert dat in een glas appelsap  al 115 kcal oftewel 26 gram suiker zitten. Wat gelijk is aan 6,5 suikerklontjes!

Zet je dit af tegen thee, dan zitten er in dezelfde hoeveelheid glas thee slechts 0 calorieën.

De keuze lijkt dan snel gemaakt. Echter, niet alle theeën zijn geschikt voor (jonge) kinderen. Hieronder probeer ik uit te leggen wat de (gezondheids-)voordelen van thee of kruidenmelanges zijn voor kinderen.

Is thee gezond?

Dat thee veel gezondheidsvoordelen biedt aan volwassenen is algemeen bekend. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Thee versterkt het immuunsysteem en ondersteunt de gezondheid door de vele vitaminen en mineralen die het bevat.
  • Ook bevat thee natuurlijke polyfenolen. Dit zijn zogenaamde anti oxidanten die de strijd aangaan met schadelijke invloeden die de gezondheid kunnen bedreigen. De zogenaamde radicalen. Gesteld kan worden dat groene en witte thee rijker zijn aan polyfenolen dan zwarte thee.
  • Daarnaast verlaagt thee het slechte LDL cholesterol. Dit verkleint de kans op hart - en vaatziekten.
  • Ook heeft thee een positieve invloed op de stofwisseling. Deze wordt gestimuleerd door thee waardoor er meer calorieën verbrand worden.
  • Een ander effect van het drinken van thee is het laag houden van de bloedsuikerspiegel hetgeen de kans op diabetes type 2 zou kunnen verkleinen.

Al met al veel positieve eigenschappen als het om volwassenen gaat.

Maar is thee ook zo gezond voor kinderen?

Je zou denken dat de gezondheidsvoordelen voor volwassenen ook voor kinderen gelden en in grote lijnen is dat ook zo. Echter, wat wel van belang is om te weten is dat echte thee cafeïne bevat.

Of het nou om witte, groene, gele, zwarte of oolong thee gaat, thee bevat simpelweg cafeïne. Uiteraard zullen bepaalde theesoorten meer cafeïne bevatten dan anderen, maar cafeïne zit er sowieso in. 

In het geval van thee wordt cafeïne ook wel theïne genoemd.  Groene thee bevat bijvoorbeeld per kop ongeveer 30 milligram cafeïne. (bij koffie is dit 75 milligram) 

Een glas gevuld met sterrenmix thee. Op de achtergrond een boeket van hortensias en op de voorgrond kruiden met onder ander jeneverbes, steranijs, gember en venkel.

Cafeïne is een stimulerend middel, wat betekent dat wanneer je het consumeert, je een boost van energie krijgt. Dit effect heeft het op zowel kinderen als volwassenen. Kleine hoeveelheden cafeïne kunnen je alerter maken, maar te veel kan bijwerkingen veroorzaken.

Omdat kinderen kleiner zijn, kunnen kleine hoeveelheden cafeïne negatieve effecten veroorzaken. Te veel cafeïne kan leiden tot:

  • nervositeit, maagklachten, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, snellere hartslag en hogere bloeddruk.

Indien je gevoelig bent voor cafeïne, dan raden we je aan je theeconsumptie te beperken tot een paar koppen per dag.

Wij raden aan om kinderen tot 12 jaar geen of weinig 'echte' thee te laten drinken maar hen te laten genieten van cafeïnevrije rooibosthee, kruidenmelanges of fruitmelanges. 

Onze rooibos-, kruiden- en fruitmelanges bevatten daarnaast geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Puur natuur dus!

Is Rooibos geschikt voor kinderen?

Hoewel Rooibosthee officieel gezien geen thee is (deze eer is slechts voorbehouden aan de bewerkte bladeren van de theeplant Camellia Sinensis) verdient Rooibos absoluut een plek in iedere theecollectie. 

Waarom wordt Rooibos dan wel thee genoemd? Omdat het blad na oogst eigenlijk op dezelfde manier wordt verwerkt als theebladeren en omdat de drank op dezelfde wijze wordt bereid als de ‘echte’ thee.

Rooibos zelf is zacht en mild van smaak, licht nootachtig en met een natuurlijke zoetheid. Als je rooibos langer laat trekken, wordt ze vol en rijk, en verspreid ze een warme, houtachtige en honigachtige geur. 

Een glas en theepot gevuld met rooibos thee. Op de achtergrond een konijnenknuffel.

Rooibos is een ongelooflijk veelzijdige thee die goed past bij de meeste smaken en zich heel goed laat combineren met kruiden, specerijen, vruchten en bloemen.

Of je nu rooibos en vanille combineert, chai-kruiden aan rooibos toevoegt of een combinatie maakt met spannende vruchten als mango of drakenfruit, rooibos geeft ze een podium en laat deze smaken stralen zonder zelf het onderspit te delven.

Omdat rooibos weinig tannine bevat zal ze ook niet bitter worden, hetgeen bij groene en zwarte thee wel kan gebeuren. 

Is Rooibos gezond voor kinderen? Jazeker!

Rooibos is van nature cafeïnevrij en zit boordevol antioxidanten. Deze laatste helpen het lichaam vrije radicalen te bestrijden. Rooibos zou daarnaast helpen het immuunsysteem te versterken, de suikerspiegel in balans te houden en een kalmerend effect hebben in geval van maag- en buikkrampen.

Kleine kindjes kunnen dan ook gebaad zijn bij het drinken van rooibos bij krampjes. Al vanaf de leeftijd van 6 maanden kun je beginnen met het geven van rooibosthee.

Is Kruidenthee geschikt voor kinderen?

Kruidenthee en/of vruchtenthee wordt gemaakt van gedroogde kruiden en fruit en bevat geen cafeïne. Wel staan ze vaak bol van de vitaminen, mineralen en anti oxidanten en hebben ze een stimulerend effect op het immuunsysteem.

Vaak wordt in kruidenthee voor kinderen munt, kamille of gember verwerkt.

Voordelen van Muntthee

Muntthee kan maagklachten helpen kalmeren en misselijkheid, keelpijn, hoesten en reisziekte verlichten. Het kan ook helpen bij het verlichten van een verstopte neus door verkoudheid of allergieën.

Voordelen van Gemberthee

Gemberthee is effectief bij het verlichten van maagproblemen bij zowel volwassenen als kinderen. Het kan ook misselijkheid helpen verlichten.

Een schaaltje met kruidenthee, onder andere met koriander, gember en peper. Op de achtergrond een fotoboek over Amsterdam.

Voordelen van Kamillethee

Kamillethee is een kalmerende thee en kan kinderen helpen zich te ontspannen en zich klaar te maken om te gaan slapen. Ook kan het nervositeit verlichten.

Kamille is verwant aan ambrosia en als uw kind allergisch is voor ambrosia, kunt u het gebruik van kamille beter vermijden. Ook in geval van een chrysantenallergie kan kamillethee beter niet worden gedronken.

Voordelen van Vruchtenthee

Vruchtenthee is voor kinderen een uitstekend alternatief voor suikerhoudende dranken zoals frisdrank of sap. Thee van rode vruchten, bosvruchten, perzik of citrus zijn erg populair bij jonge kinderen.

En vruchtenthee kan niet alleen warm maar natuurlijk ook koud, als iced tea, erg lekker zijn. 

Hoe zet je Kinderthee?

Over het algemeen zet je op dezelfde manier thee voor een volwassen als voor een peuter of jong kind.

Mijn ervaring, in de theekamers en thuis, is dat peuters en jonge kinderen op een andere manier van thee genieten dan volwassen. De meeste kinderen hebben een voorkeur voor theeën die zwakker en koeler zijn.

Mijn tips voor het zetten van kinderthee zijn:

  • Lees de ingrediënten van de te gebruiken kruiden- en rooibosmelanges goed door. Het kan zijn dan voor bepaalde ingrediënten je kind overgevoelig is.
  • Laat de thee goed afkoelen (kamertemperatuur of lauw) voordat kinderen het drinken. Schenk ook de theekopjes niet te vol en zorg ervoor dat de theepot buiten handbereik is. Zelf maken wij in de theekamers en thuis gebruik van waterkokers met ingebouwde thermostaat. Hierdoor kan je heel precies de temperatuur instellen. Voor mijn dochters stel ik de temperatuur in op 40ºC. Vervolgens zet ik de thee gewoon opdezelfde manier als normaal (5-8 minuten voor rooibos- en kruidenmelanges). In die periode is de thee dusdanig afgekoeld dat je kinderen de thee meteen kunnen drinken. Ook is de thee niet zo sterk vanwege de lagere temperatuur van het water.
  • Zet niet meer dan 3 koppen thee per dag voor je kind. Zo voorkom je dat ze overmatig blootgesteld worden aan kruiden.
Een schaal met kruidenthee bestaande uit goudsbloem, verveine, wortel en citroengras. Op de achtergrond verse goudbloem.

Mijn advies voor Kinderthee

Het advies is om kruidenthee en vruchtenthee pas vanaf een leeftijd van 2 jaar aan te bieden.

Lees altijd goed de ingrediëntenlijst door om te voorkomen dat er een kruid, specerij of vrucht die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

In dit kader wordt het afgeraden om kruidenthee te geven aan kindjes jonger dan 6 maanden. 

Wil je ook een fijne Kinderthee aanschaffen?

Het Kleinste Huis heeft uit de ruime losse thee collectie die in de theewinkel een mooie selectie samengesteld die geschikt is voor kinderen.

Onze top 5 per theesoort voor kinderen is als volgt:

Rooibos

  1. Rooibos Super Grade (biologisch)
    De traditionele pure Rooibos, zonder enige andere toevoegingen. Deze Rooibos is zeer zacht van smaak, beetje houtig met een mooie honingachtige afdronk en tonen van vanille. Ook koud een echte aanrader.
  2. Rooibos Framboos Vanille (biologisch)
    Deze Rooibos is biologisch geteeld in Zuid-Afrika en aangevuld met echte stukjes framboos en vanille. Zeer zacht en zoet van smaak. Ook geschikt om als ijsthee te drinken.
  3. Rooibos Appel
    Een Rooibos met appel en rozenblaadjes. Een mooi alternatief voor kinderen die gek op Appelsap zijn. Ook heerlijk te nuttigen voor het slapengaan. 
  4. Rooibos Drakenvrucht (biologisch)
    Ook weer een prettige biologische Rooibos met o.a. Drakenvrucht en echte stukjes gekonfijte gember. Zeer fruitig en zoet van smaak. Onze dochters zijn er gek op, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige kinderen net iets te heftig is vanwege de aanwezigheid van gember. Hoe langer je de thee laat trekken, des te nadrukkelijker de smaak van gember wordt.
  5. Rooibos Mango Lime
    Een Rooibos met echte stukjes Mango, limoen en kardemom. Een zoet-frisse zomerse thee. Zelfs onder volwassenen een zeer populaire thee. Ook geschikt om ijsthee van te maken.

kruiden - vruchtenthee

  1. Fruit Festijn (biologisch)
    Een biologische vruchtenthee vol met stukjes aardbei, framboos en appel, rijkelijk aangevuld met vanille. De zoet-zure tonen worden gecomplimenteerd met de mild warme tonen van vanille. Ook een heerlijk alternatief voor de traditionele ijsthee.
  2. Kloostertuin
    Misschien wel een van ons meeste bijzondere kruiden-/fruitmelanges die onze theewinkel kent. Een thee rijk gevuld met zoete bananenstukjes, wortel, lavendel en munt. Op het eerste gezicht misschien een vreemde samenstelling, maar eenmaal gedronken willen de meeste kinderen niks meer anders.
  3. Kamillebloesem
    De echte bloementjes van de kamilleplant tref je aan in deze thee. De kamillethee heeft een zoete honingachtige smaak. De thee heeft een kalmerende uitwerking voor zowel kinderen als volwassen.
  4. Bosvruchten
    Een mooi en gezond alternatief voor de kinderen die gek zijn op bosvruchtenlimonade. Er zijn geen suikers aan deze thee toegevoegd. Pas op! Laat je de thee te lang trekken dan kan de aanwezige hibiscus overheersend worden.
  5. Gember Peer (biologisch)
    Hoewel de naam van deze biologische thee doet vermoeden dat de nadruk op gember en dan peer ligt, is dat in de werkelijkheid niet het geval. Zodra je het zakje opendoet, komen de zoete zomerse geuren je tegemoet. Deze worden alleen maar beter zodra je er thee van hebt gezet. Zomers ook als ijsthee een welkome dorstlesser!

Al een groot gedeelte van haar leven heeft Kirsten een passie voor ondernemen en thee. Sinds 2014 combineert ze dit samen met haar man, Niels, in de theespeciaalzaak Het Kleinste Huis. Kirsten schrijft graag over dingen die haar bezig houden (en dat hoeft niet alleen thee te zijn!). 

Laat een opmerking achter

Gerelateerde artikelen