Japan

Japanse Thee

Er zijn verschillende soorten Japanse thee, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel. Ontdek de verschillende theeën uit het land van de rijzende zon.

Japans Gezegde

Als de mens geen thee in zich heeft, is hij niet in staat waarheid en schoonheid te begrijpen.

In Japan wordt thee voor het eerst gedronken in de 7e eeuw. Echter, vanaf de 9e eeuw na Christus lijkt thee zo'n 400 jaar lang vergeten te zijn vergeten. Vanaf de 12e eeuw wordt er weer thee verbouwd op het vaste land van Japan. Tijdens de Edo-periode (1603–1868) wordt thee als een luxeartikel beschouwd en alleen de rijken kunnen het betalen. Eind van de 19e eeuw is thee betaalbaarder en toegankelijker voor de algemene bevolking.

In Japan zijn er twee hoofdsoorten thee: groene thee en zwarte thee. Groene thee wordt al sinds de oudheid geconsumeerd als een drank met geneeskrachtige eigenschappen. Zwarte thee werd pas tijdens de Edo-periode (1603-1868) in Japan geïntroduceerd. Beide theesoorten worden op grote schaal gewaardeerd in Japan.

Theewinkel Het Kleinste Huis heeft een grote verscheidenheid aan verschillende Japanse theesoorten. Benieuwd? Lees dan hieronder verder!

Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 6,00 - € 40,00

Cafeïne?

Cafeïne?

Biologisch geteeld?

Biologisch geteeld?

Gluten

Gluten

Lactose

Lactose

Noten

Noten

Land van herkomst

Land van herkomst

De verschillende soorten Japanse Thee

Het eeuwenlang van produceren en cultiveren van thee heeft in Japan geresulteerd in een grote variatie van verschillende soorten (groene) theeën, ook wel Ryokucha (緑茶) genoemd. Al deze theesoorten vinden hun oorsprong uit het blad van de theeplant, de Camilia Sinensis.

De Japanse theesoorten zijn afhankelijk van hoe de theebladeren worden gekweekt en verwerkt, bijvoorbeeld lang of kort gestoomd, geroosterd of niet geroosterd, in welke tijd van het jaar de bladeren worden geplukt of welk deel van het blad wordt gebruikt.

Japanse theeplantages produceren voornamelijk voor de interne markt. Slecht 3-4% wordt jaarlijks geëxporteerd naar het buitenland.

De belangrijkste Japanse theesoorten worden hieronder besproken. Alle zijn verkrijgbaar in theewinkel Het Kleinste Huis.

Sencha

Sencha (煎茶) betekent letterlijk 'gestoofde thee' en is de meest populaire thee van Japan. Meer dan 2/3 van de totale Japanse theeproductie is toegewijd aan deze theesoort. Sencha heeft een frisse, grassige en hartige (umami) smaak. De theebladeren voor de Sencha worden in het begin van het voorjaar geplukt, de eerste pluk (first flush). Bladeren van deze pluk zijn over het algemeen van de hoogste kwaliteit en hebben de meeste smaak. Meer informatie over Sencha vind je hier.

Bancha

Bancha (番茶) wordt over het algemeen later in het jaar geplukt en vaak beschouwd als een van de Japanse theesoorten van de laagste kwaliteit. Er zijn zelfs 22 soorten kwaliteitsgradaties van Bancha. De theebladeren worden op dezelfde manier verwerkt  als Sencha. Bancha wordt door de Japanners gezien als een 'huis-, tuin- en keuken'-thee. De thee is milder van smaak dan bijvoorbeeld die van Sencha of Gyukoru. Meer informatie over Bancha vind je hier.

Japanse theeën

Matcha

Matcha (抹茶), op dit moment één van de meest populaire Japanse theeën uit onze theewinkel. Matcha, bestaat uit de woorden 'Ma', wat gewreven of gemalen betekent en het woord 'Cha', dat voor thee staat. Matcha betekent dus gemalen thee. Deze thee is ook bekend van de Japanse theeceremonies, alhoewel Matcha in de Westerse keuken vooral gebruikt wordt in cocktails, shakes en gebak. Ook zie je veel huidverzorgingsproducten waar Matcha in verwerkt is. Meer informatie over Matcha vind je hier.

Houijcha

Hojicha (ほうじ茶), op het ook een zwarte thee, maar is stiekem toch een groene thee. Houjicha is vooral gemaakt van geroosterde Bancha. Hoewel er ook varianten zijn van Sencha. Het roosteren zorgt ervoor dat het groene blad verkleurt en dat er minder cafeïne in de thee aanwezig is. Het maakt de thee ook minder grassig. Het is onder Japanners ook populair om Houjicha zelf thuis te maken. Hiervoor gebruiken ze vaak een koffiebrandertje. De thee wordt door Japanners vooral na het avondeten genuttigd. Meer informatie over Houjicha vind je hier.

Tamaryokucha

Tamaryokucha (玉緑茶), een Japanse thee met een mooie toepasselijke naam, thee (茶) van de groene (緑) steen (玉), oftewel Jade. Deze Japanse theesoort wordt op beperkte schaal geproduceerd, waardoor deze vrij zeldzaam is in Nederland. Doordat Tamaryokucha langer gestoomd wordt dan Sencha zijn de bladeren glanzender van kleur en is minder grassig en zoeter van smaak. De thee bevat weinig tannine, waardoor deze ook niet bitter wordt, ook al laat je Tamaryokucha te lang trekken. Meer informatie over Tamaryokucha vind je hier.

Benefuki

Benifuki (紅付記), in het Nederlands, rode noot, is een bijzondere zwarte thee uit Japan. Als je aan Japanse theeën denkt, denk je aan groene theeën. Meer dan 99% van de Japanse theeproductie bestaat uit groene thee. Langzaam beginnen ook theeën zoals witte thee, oolong, zwarte thee of Pu Erh van Japanse bodem te komen. De Benifuki cultivar is een kruizing van de Camilia Sinensis en Camilia Assamica theeplant. Benifuki heeft een noot- en honingachtige smaak. 

Gyokuro

Gyokoru (玉露) is één van de duurste en zeldzaamste Sencha varianten die in Japan te verkrijgen is. Gyokuro betekent 'Jade dauw' en dankt haar naam aan de lichtgroene kleur van de infusie. Minstens 20 dagen voor de oogst worden de theeplanten afgedekt door rieten matten. Hierdoor kan het zonlicht de theebladeren moeilijk bereiken. De theeplant produceert, naast extra bladgroen, ook extra aminozuren zoals theanine en alkaloïde cafeïne, welke de thee een zachte en zoete smaak geeft. 

Genmaicha

Genmaicha (玄米茶) is een andere bekende Japanse thee met geroosterde bruine rijst. Ook wel bekend onder de naam 'popcorn thee'. (Tenminste in onze winkel.) De thee werd ontwikkeld als goedkoper alternatief voor de duurdere Bancha en Sencha. Rijst was immers in overvloed aanwezig in Japan. De suiker en het zetmeel van de rijst geeft de thee een warme, volle, nootachtige smaak. Genmaicha wordt ook gecombineerd met matcha, ook wel matcha-iri genmaicha (抹茶入り玄米茶) genoemd. Zowel de Genmaicha als Genmaicha Matcha zijn online als in onze winkel verkrijgbaar.

Hoe zet je Japanse Thee?

Hoe zet je Japanse thee? Vaak krijgen wij in ons winkeltje te horen dat mensen Japanse thee niet kunnen waarderen vanwege de bittere smaak. Gelukkig is dat eenvoudig op te lossen!

In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een verkeerde manier van theezetten. Japanse thee kan te heet water namelijk niet goed verdragen. Wanneer te heet water (lees kokend water) over de groene blaadjes wordt geschonken, komen de tannines die in het blad zitten vrij, met een bittere thee als resultaat.

Gemiddeld moet het water rond de 80ºC zijn alvorens het over de theebladeren gegoten wordt. Voor sommige groene Japanse theeën is de adviestemperatuur van het water zelfs nog lager.

De gemiddelde zettijd voor Japanse thee is tussen de 1 en 3 minuten. 

Op de verpakking van de Japanse thee wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.

Hoe lang kan je Japanse Thee bewaren?

Zoals alle theesoorten die we verkopen, is het belangrijk deze goed te bewaren in een lucht- en lichtdichte verpakking. Voor de meeste Japanse theeën raden we aan om na opening van de verpakking de thee afgesloten te bewaren in de koelkast. Op deze manier kan je ongeveer een jaar lang genieten van de versheid van je Japanse thee.

Indien je dit niet wilt doen, kan je de thee ook in een afgesloten blikje of verpakking bewaren. Liefst in een koele, droge ruimte. De thee dien je dan wel binnen 3 maanden te consumeren.

Japanse thee bestellen bij theewinkel Het Kleinste Huis

Theewinkel Het Kleinste Huis heeft een uitgebreide collectie van Japanse theeën. De hierboven beschreven Japanse theeën kan je gewoon via onze website kopen. Vind je het lastig om een goede keuze te maken? Bel ons dan op +31 20 752 75 85 of neem contact met ons op via ons contactformulier. We helpen je graag verder!