Gember

Gember is de wortel van de gemberplant, de zogenaamde Zingiber officinale.

Gember wordt al vele generaties lang gebruikt als specerij en als kruidengeneesmiddel, vooral in de Aziatische, Indische en Arabische wereld.

Is gember gezond?

Gember is zeer voedzaam en past goed bij een gezonde levensstijl! Gember bevat mineralen zoals mangaan, kalium, magnesium en koper en is rijk aan antioxidanten en vitamines zoals B5 en B6.

Er worden meerdere geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan gember. Zo zou het een positief effect kunnen hebben op indigestie en misselijkheid, zou het ontstekingsremmend kunnen zijn, zou het een beschermend effect hebben in geval van diabetes en zou het helpen het geheugen te verbeteren. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en de bloedcirculatie stimuleren.

Gember in de keuken 

Gember is een veelzijdig specerij en kan gesneden, geraspt of gedroogd gebruikt worden. Gedroogde gember is scherper dan verse gember. Gember heeft een vrij sterke, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld en is ook niet uit te Nederlandse keuken weg te denken.

Gemberthee

Gember wordt toegepast in talrijke producten. Zo kennen we natuurlijk onder andere gemberbier, gemberjam, gemberbollen en gembersiroop. Maar je kunt natuurlijk ook heerlijke thee zetten met gember. 

Gemberthee kun je maken door een schijfje verse aan je thee toe te voegen of zelf een infusie te maken van bijvoorbeeld gember, citroen en verveine. Lekker met een beetje honing!

Maar je kunt ook theezetten met gedroogde gember. De smaak van de gember is dan intenser.

Het Kleinste Huis heeft een fijne collectie losse thee waarin gember voorkomt. Zo hebben we uiteraard een mooie klassieke zwarte thee met gember maar ook lekker kruidige rooibos thee melanges waarin gember een hoofdrol speelt zoals de Rooibos Drakenvrucht. Een van populairste gembertheeën in onze theewinkel is de Sencha Sinaasappel Gember. Een frisse en kruidige thee op basis van Sencha, een losse groene thee uit Japan.

Filteren op