Chai

Sommige mensen zullen je vertellen dat er veel poëzie en fijn sentiment in een kist met thee zit. — Ralph Waldo Emerson, Letters and Social Aims

Chai betekent ‘thee’ in het Hindi en is afgeleid van ‘cha’, het Chinese woord voor ‘thee’. Chai en is gewoonweg een manier van leven in India. Bijna overal zie je mensen zien van de zoete, pittige, melkachtige drank genieten. In de Westerse wereld wordt Chai als iets exclusiefs en exotisch ervaren. in India is het gewoon de standaardmanier om thee te bereiden.

De basis van chai is een zwarte thee. Er zijn veel variaties op zwarte thee, maar Assam komt het meest voor in chai, vanwege de sterke, volle smaak.

Chai kan een aantal verschillende kruiden bevatten. Kardemom is het meest voorkomende ingrediënt, gevolgd door een mengsel van kaneel, gember, steranijs en kruidnagel. Peper, koriander, nootmuskaat en venkel worden ook gebruikt, maar deze komen iets minder vaak voor.

Chai bevat bijna altijd melk, en die melk is meestal heel. Gewoon witte suiker is de meest voorkomende zoetstof voor chai. Chai bevat meestal een flinke hoeveelheid zoetstof.

Zoals gezegd is de basis van chai traditioneel een zwarte thee. Na verloop van tijd zijn er echter variaties op het Chai-thema ontstaan. Tegenwoordig is het vrij gebruikelijk om de chai-kruiden te combineren met andere soorten thee, zoals groene thee of rooibos.

Theewinkel Het Kleinste Huis heeft veel losse chai-melanges in voorraad. Klaar om je theetijd op te fleuren?

Filteren op

Oorsprong van Chai

De chai-cultuur in India is ontstaan in de tijd van de Britse kolonisatie. Gedurende deze tijd bloeide de Britse Oost-Indische Compagnie, met thee uit Assam, India als een van de grootste handelswaar. De theeconsumptie in India groeide en uiteindelijk namen de bevolking de Britse bereiding van thee - zwart met melk en suiker - over en gaven er hun eigen draai aan, met toevoeging van kruiden zoals gember, kaneel en kruidnagel.

Productie van Chai

De kruiden, of "masala", die in chai worden gebruikt, variëren per regio, klimaat en culturele voorkeur. Traditioneel waren kardemom, gember, kruidnagel, kaneel en zwarte peperkorrels dominante chai-kruiden en allemaal gemakkelijk verkrijgbaar in India. Vanille, nootmuskaat, foelie, steranijs of venkel komen ook voor in sommige traditionele recepten. Toen chai naar het westen trok, werden laurier, piment, cacao of saffraan populaire toevoegingen. Koriander en komijn kunnen ook in sommige recepten voorkomen.

De Assam en Darjeeling zwarte theeën afkomstig uit India zijn het populairst om als chai-basis te gebruiken. De provincie Assam is gelegen in het noordoosten van India en heeft een tropisch moessonachtig klimaat. Dit klimaat draagt mede bij aan de karakteristieke moutachtige smaak van Assam. De provincie Darjeeling ligt ook n het noordoosten van India. Darjeeling wordt vaak de ‘Champagne onder de thee’ genoemd, met muskuszoete smaaktonen die lijken op muskaatwijn. Maar het kan ook delicate plantaardige, bemoste, fruitige en citrussmaken hebben

Zettips voor Chai

De enorme variatie aan chai-recepten betekent dat de drank veel verschillende smaakrichtingen kan aannemen, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Het is enorm leuk om hiermee te experimenteren om je eigen favoriete chai smaak te ontdekken. 

Algemene zettips voor Chai

  • houdt de zettijd in de gaten. Een zwarte chai en groene chai melange kun je 5 minuten laten trekken alvorens je er melk aan toevoegt. Bij een rooibos of kruidenchai is de zettijd langer. Houdt hier 10 minuten voor aan voordat je de melk toevoegt.
  • de klassieke chai wordt gemaakt met volle koeienmelk. Dit is natuurlijk heel goed te vervangen door amandelmelk, sojamelk of havermelk. 
  • traditioneel worden witte suiker, bruine suiker of honing gebruikt om chai op smaak te brengen. Geef je de voorkeur aan een andere zoetstof, dan kan dat uiteraard ook.