Earl Grey Thee

Earl Grey

Er zijn maar weinig uren in het leven die aangenamer zijn dan het uur dat is gewijd aan de ceremonie die bekend staat als middagthee. 

- Henry James - The Portrait of a Lady

Earl Grey is ’s-werelds beroemdste gearomatiseerde zwarte thee. Earl Grey dankt zijn citrusachtige smaak aan de toevoeging van de etherische olie van bergamot. Bergamot is een kleine citroenachtige vrucht. 

Door de natuurlijke zoetheid van Earl Grey, laat deze thee klassieker zich uitstekend combineren met de zoetigheden die geserveerd worden tijdens een afternoon,  zoals scones, Madeline-cakes en zandkoekjes.

Maar weinig mensen weten dat de thee is vernoemd naar Charles, de 2e Earl Grey en de Britse premier van 1830 tot 1834.

De verhalen over de oorsprong van de blend zijn talrijk en gevarieerd. Er wordt wel beweerd het recept werd gegeven aan een Britse diplomaat uit dank voor het redden van het leven van de mandarijn terwijl hij in China was op een missie voor de premier. Sommigen zeggen dat het Earl Grey zelf was die door China reisde en de mandarijn redde. Geen van beide verhalen is ooit onderbouwd.

Hoe het ook zij, Earl Grey is een ongekende klassieker die zijn plek heeft verdiend in de annalen van de theegeschiedenis. Een melange die velen heeft overtuigd van de weldaad en de diversiteit die thee te bieden heeft.

Er bestaan vele variaties op het Earl Grey thema. Zo bestaat er Earl Grey op basis van Rooibos of groene thee. Maar ook worden er extra ingrediënten aan de thee toegevoegd om een speciale smaaksensatie te creëren. Zo bestaat er de Lady Grey met extra korenbloembloesem en citrus, een Earl Grey met Jasmijn, een Russische Earl Grey of zelfs een Amsterdamse Earl Grey!

Ontdek deze prachtige losse theeën allemaal bij Het Kleinste Huis!

Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 4,00 - € 21,00

Cafeïne?

Cafeïne?

Biologisch geteeld?

Biologisch geteeld?

Gluten

Gluten

Lactose

Lactose

Noten

Noten

Land van herkomst

Land van herkomst

Oorsprong van Earl Grey

Earl Grey is een zwarte thee, op smaak gemaakt met bergamotolie. Het valt dan ook onder de gearomatiseerde theeën. De zwarte thee die hiervoor gebruikt wordt kan een ‘single origin’ zijn, afkomstig van een specifieke theeplantage uit bijvoorbeeld India of Afrika. Ook is het mogelijk dat er een melange van verschillende soorten zwarte thee wordt gebruikt, bijvoorbeeld een combinatie van Ceylon en Assam. 

Productie van Earl Grey

Zwarte thee wordt onmiddellijk na het verwelken gerold om de oxidatieprocessen snel op gang te helpen. De bladeren worden vervolgens volledig geoxideerd voordat ze worden gedroogd, waardoor ze hun donkere kleur en rijke smaak krijgen. 

Een thee wordt gearomatiseerd of geparfumeerd tijdens de productie tegen het einde van de verwerking, meestal nadat de theebladeren zijn gedroogd. Een manier waarop thee op smaak wordt gebracht, is door de afgewerkte thee te mengen met bloemen, kruiden en specerijen, zodat de gemengde ingrediënten visueel aantrekkelijk zijn en de theebladeren licht doordringen met hun aroma en smaak. Een andere manier waarop thee op smaak wordt gebracht, is door de afgewerkte thee tijdens of na het droogproces te besproeien of te bedekken met extracten, etherische oliën of smaakstoffen.

Zettips voor Earl Grey

Zwarte thee kan goed tegen heet water. Gemiddeld moet het water tussen de 90ºC - 100ºC zijn alvorens het over de theebladeren gegoten wordt.

De gemiddelde zettijd voor zwarte thee is tussen de 1 en 3 minuten. 

Op het informatieblad van de thee wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.

Wat veel mensen niet weten is dat je meerdere keren zwarte thee kan zetten. Je zal merken dat de thee elke keer net iets anders zal smaken. Sommige smaaktonen komen na de tweede en derde keer zetten zelfs beter naar voren!