GROENE THEE
De 'oorspronkelijke' thee
Groene thee past prima in een gezonde levensstijl. Groene thee bevat bio-actieve stoffen zoals flavonoïden (anti-oxidanten) die je lichaam helpen gezond te houden.
Bekijk onze collectie
Het Kleinste Huis heeft een zeer divers aanbod van losse kwaliteitstheeën. Naast de traditionele witte, groene, oolong en zwarte theeën, bieden wij ook enkele bijzondere theeën aan. Vanwege de beperkte winkelvoorraad (het huisje is immers erg klein) kan het voorkomen dat sommige theeën even niet op voorraad zijn.
Waar groeit onze thee?
Er zijn tegenwoordig meer dan 1.000 soorten thee verkrijgbaar, en elke thee heeft zijn eigen unieke smaak en aroma. Onze thee is afkomstig van de bladeren van de Camilia Sinensis en groeit het liefst in een warm (sub-)tropisch klimaat op een gemiddelde hoogte van 1200 meter. Afhankelijk van de lokatie wordt er 2 à 3 keer per jaar geplukt.
De theeën die wij op deze website en in onze theewinkel aanbieden, komen voornamelijk uit Aziatische landen zoals China, India, Japan en Indonesië. Maar ook landen in Afrika, zoals Kenia, Tanzania en Mozambique leveren mooie kwaliteitstheeën. Door de lokatie, altitude en klimaat heeft elk van onze theeën haar eigen smaakprofiel ontwikkeld.
Het liefst proberen wij voor al onze theeën een biologische geteeld alternatief aan te bieden.
Al deze theeën zijn te bestellen via onze website of in onze theewinkel aan de Oude Hoogstraat te Amsterdam.
China
China is de grootste theeproducent ter wereld. De theeplant 'Camellia Sinensis' komt oorspronkelijk hier vandaan. Door de verschillende geografische liggingen van de theetuinen heeft China een zeer groot en divers aanbod van kwaliteitstheeën.
Taiwan
Taiwan staat bekend om zijn mooie Oolongs. De meeste theetuinen bevinden zich boven 1000 meter zeeniveau. Hierdoor bevatten deze theeën minder theïne en tannine en krijgen ze zachte tonen van honing en noten.
Japan
De meeste Japanse theeën worden geteeld in de regio Uji, boven Kyoto. Japan exporteert ongeveer 5% van de jaarlijkse theeproductie. Japanse theeën zitten vol met antioxidanten en polyfenolen, welke een positieve bijdrage hebben op je gezondheid. Japanse theeën zijn fris en plantaardig van smaak.
Vietnam
Pas laat in de 19e eeuw is men thee gaan telen in Vietnam. Productie van voornamelijk groene thee vindt voornamelijk plaats bij kleine onafhankelijke theeplantagehouders. Vietnamese theeën worden gekenmerkt door de lichte, delicate smaken.
Thailand
Thailand heeft zich pas sinds de jaren '80 ontwikkeld als theeproducent. De Thaise theeproductie richt zich voornamelijk op hoogwaardige Oolong thee. De theeën hebben in het geheel genomen zoete honingachtige smaaktonen.
India
India is de tweede theeproducent ter wereld, met 1.283 miljoen kilo thee per jaar. Genoeg voor 641,5 miljard kopjes thee! Vooral de regio's Assam en Darjeeling zijn wereldwijd beroemd om hun kwaliteitstheeën. De overwegend zwarte theeën hebben smaaktonen van malt, hout, chocolade en muscatel.
Nepal
Nepal begon eind 19e eeuw met de productie van thee. Jaarlijks wordt er 140.000 ton hoogwaardige thee verbouwd. De theetuinen liggen tussen de 1000 en 2000 meter hoogte. De theeën lijken erg op de theeën uit de Darjeeling regio en volle body en muscatele smaaktonen.
Rwanda
In de jaren '50 van de vorige eeuw is men begonnen met het verbouwen van thee in Rwanda. De meeste theetuinen liggen op een hoogte van 1900 - 2500 meter. In combinatie met het klimaat, vulkanische bodem en voldoende regenval zorgen ervoor dat deze theeën uit dit land tot de top van Afrika behoren. De theeën zijn over het algemeen sterk en fris van smaak.
Kenia
Rond de vorige eeuwwisseling is thee geïntroduceerd in Kenia. De theeproductie is nu een van de belangrijkste pijlers van de Keniaanse economie. Meerendeel van de thee in Kenia is volgens de CTC (crush, tear, curl)-methode geproduceerd en dient vaak als basis voor de bekende supermarktthee-merken. De kwaliteitstheeën hebben een frisse, lichte en citrusachtige smaak.
Tanzania
Tanzania produceert jaarlijks 40 duizend ton thee en levert een steeds belangrijke bijdrage aan het BNP voor dit land. De meeste theetuinen liggen in het zuidwesten van Tanzania. Er wordt voornamelijk zwarte thee en oolong geproduceerd. Alle van zeer hoge kwaliteit.
Sri Lanka
Van al de thee die geproduceerd wordt in Sri Lanka, is 98% bestemd voor export. De theeën uit Sri Lanka staan ook bekend onder Ceylon. Ceylon thee is over het algemeen fris en licht van smaak. We gebruiken Ceylon thee vaak als basis voor onze Earl Grey of Beste Kistje van Keizer.
Indonesië
Indonesië is de 6de theeproducent van de wereld. In de 16e eeuw is men begonnen met de teelt van thee. De meeste productie van thee vindt plaats op het eiland Java. Het vochtige warme klimaat is erg geschikt om het gehele jaar te kunnen oogsten. Over het algemeen produceert Indonesië zwarte thee, welke zich kunnen meten met de beste theeën uit India of Sri Lanka.
Ontdek onze theeën
Filteren op
Categorieën
Cafeïne?
Biologisch geteeld?
Gluten
Lactose
Noten
Land van herkomst
Er zijn 166 producten.
Item 1-12 van 166 in totaal item(s)
Oorsprong van Thee
Thee is de oudst bekende kruidendrank van de mensheid. Het werd al gedronken in de 28ste eeuw v.C. in de provincie Yunnan, China. Thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis, de theeplant.
Er doen verschillende legendes de ronde omtrent de oorsprong van thee. De bekendste is die van Keizer Shen Nung. In het jaar 2737 v.C. wandelde de Keizer door zijn tuin. Onderweg stopte hij om te pauzeren en water te koken. Op dat moment viel er een theeblad in het kokende water. De keizer dronk het water en was hier zo van onder de indruk dat hij het opnieuw wilde drinken. Eureka! De geboorte van de thee, zoals wij hem kennen.
Hoewel de meeste mensen denken dat de Engelsen het waren die de Europeanen kennis lieten maken met thee, komt deze eer toch de Nederlanders toe. In 1610 arriveerde de eerste vracht thee in Nederland. In de 17e eeuw was de thee voornamelijk voorbehouden aan de elite of werd het gebruikt als geneesmiddel. Begin 18e eeuw veranderde dit en kon iedereen genieten van een kopje thee.
Thee versus infusies
In Nederland noemen we al snel de meeste hete drankjes thee. Een bekende is heet water met munt oftewel muntthee. Officieel mag je dit drankje geen thee noemen, omdat het blad van de Camellia Sinensis er niet in zit. Een betere naam is een 'munt-infusie'.
Advies nodig?
Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!