Theebereiding

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Het zetten van verse thee wordt nog eenvoudiger met ons uitgebreide assortiment van thee-accessoires.

Van duurzame theezeefjes tot wegwerpfilters. Van professionele theelepels tot timers. Voor iedereen is er wat wils.

Filteren op

Categorieën

Categorieën

Prijs

Prijs

  • € 1,00 - € 60,00

Biologisch geteeld?

Biologisch geteeld?

Thee zetten

In onze winkel krijgen we vaak te horen dat het zetten van losse thee zo'n gedoe is. De voorkeur gaat uit naar kant-en-klare zakjes van Lipton of Pickwick. Lekker makkelijk, lekker snel... Niet wetende dat de kwaliteit en de smaak van de gebruikte thee van deze zakjes vaak een stuk minder is, maar ook per zakje duurder is dan dezelfde hoeveelheid goeie kwaliteit losse thee.

In principe hoef je voor een goede losse groene of zwarte thee niet eens een theezakje te gebruiken. De theebladeren zullen vanzelf naar de bodem van je glas zinken. Vind je dit nog steeds onhandig en omslachtig? We hebben een ruime keus in verschillende soorten zeefjes en filters.

Daarnaast kan je van losse thee meerdere keren theezetten, in tegen stelling tot de zakjes van de eerder vermelde merken. Goedkoper en lekkerder... Tel uit je winst!

De hoeveelheid losse thee

Er zijn eenvoudige stelregels voor de hoeveelheid te gebruiken losse thee. (Hoewel er altijd uitzonderingen op de regel zijn.)

Zet je thee voor één kop? Dan is meestal 1 of 2 gram thee voldoende. Dit komt overeen met 1 of 2 theelepeltjes thee.

Zet je een pot thee? Ga uit van 5 tot 6 gram per liter. Oftewel 5 of 6 theelepeltjes thee.

Nieuw in de wereld van het zetten van losse thee? Begin dan niet met te veel theeblaadjes te zetten, de thee kan namelijk snel te sterk worden. Probeer zelf uit wat voor jou de optimale hoeveelheid te gebruiken thee is.

De juiste temperatuur, de juiste zettijd

Voor een optimale smaakbeleving van losse thee is het belangrijk dat het water op de juiste temperatuur is en niet te lang gezet wordt.

Hieronder tref je een overzicht van watertemperatuur en zettijd aan per theesoort.

  • Witte thee, temperatuur water 75 ºC, zettijd 1 - 3 minuten
  • Groene thee, temperatuur water 65 ºC - 85 ºC, zettijd 2 - 3 minuten 
  • Oolong thee, temperatuur water 80 ºC - 90 ºC, zettijd 2 - 4 minuten
  • Pu-Erh, temperatuur water 90 ºC - 100 ºC, zettijd 2 - 3 minuten
  • Zwarte thee, temperatuur water 90 ºC - 95 ºC, zettijd 2 - 4 minuten
  • Rooibos, temperatuur water 100ºC, zettijd 6 - 8 minuten
  • Fruitmelange, temperatuur water 100ºC, zettijd 8 - 10 minuten 
  • Kruidenthee, temperatuur water 100ºC, zettijd 8 - 10 minuten

Bovenstaande zettijden zijn richtlijnen. Het is leuk om zelf te experimenteren wat voor jou de beste watertemperatuur en zettijd is van je thee. Giet zo vaak water op totdat de bladeren geen smaak meer afgeven.

Op het informatieblad van de thee wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.

Vooral in China worden de theebladeren voor de eerste infusie vaak eerst afgespoeld om de bladeren te openen, waardoor de smaak beter afgegeven kan worden.

Het juiste water?

Nog steeds enthousiast, na het lezen van bovenstaande, om losse thee te zetten? Mooi! Dan gaan we theezetten als een echte pro.

Net zoals alle dranken bestaat thee voor het grootste gedeelte uit water. Je kan aan je klompen aanvoelen dat water van grote invloed is op de smaakbeleving van thee.

Normaal gesproken zullen de meeste mensen die losse thee zetten, gebruik maken van gewoon leidingwater. Dit is, zeker in West-Europa, een goed alternatief. Echter per regio verschilt de hardheid en zuurtegraad van water.

Hoe harder het water, des de groter de kans is dat je thee donkerder en troebelere wordt. Vaak gepaard met een olie-achtig laagje op de thee. Voor de beste smaak moet de smaak van het water zo neutraal mogelijk zijn (pH 7)

Professionele theeproevers gebruiken water dat een droogrest heeft van minder dan 50mg/liter en dat lichtjes zuur is. (Droogrest is datgene wat overblijft als het water geheel verdampt is.) Om dit te bereiken maken zij vaak gebruik van dure omgekeerde osmose apparaten, zodat de kwaliteit van het water continue hetzelfde blijft. Gelukkig is er een goedkoper en makkelijker alternatief binnen handbereik en verkrijgbaar in de supermarkt. Mineraalwater! Zo heeft het mineraalwater van Spa een droogrest van 33mg/liter en een zuurtegraad van 6.

Het is leuk om zelf te zien en te proeven wat de verschillen zijn tussen theeën gezet met normaal leidingwater en mineraalwater.

Advies nodig?

Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!