Theebereiding

Bij Het Kleinste Huis weten we als geen ander hoe belangrijk het is om de perfecte kop thee te zetten. Of je nu een beginner bent of een ervaren theedrinker, het juiste theeaccessoire kan een groot verschil maken in de smaak en kwaliteit van je thee. Om de perfecte kop thee te zetten, heb je niet alleen losse thee van hoge kwaliteit nodig, maar ook de juiste tools. 

Bij Het Kleinste Huis hebben we een uitgebreide collectie theeaccessoires, waaronder theefilters, thee timers en theemaatlepels. Elk accessoire heeft zijn eigen unieke voordelen en kan bijdragen aan een heerlijke kop thee. 

Theefilters zijn een onmisbaar hulpmiddel bij het zetten van losse thee. Onze filters zijn gemaakt van hoogwaardig papier of duurzaam roestvrij staal en kunnen worden gebruikt in combinatie met een theepot, mok of beker. Theefilters bieden niet alleen gemak bij het zetten van thee, maar helpen ook om losse theebladeren uit je kop te houden. Hierdoor krijg je een heldere, smaakvolle kop thee zonder ongewenste deeltjes. 

Een thee timer is een andere handige tool die kan bijdragen aan een perfecte kop thee. Het bepalen van de juiste trektijd is essentieel voor het verkrijgen van de gewenste smaak en sterkte van je thee. Met een thee timer hoef je niet te gissen naar de juiste trektijd en kun je de perfecte kop thee zetten, keer op keer. Tot slot is een theemaatlepel een handig hulpmiddel om de juiste hoeveelheid thee af te meten. 

 

Een theemaatlepel helpt niet alleen om de smaak van je thee te verbeteren, maar zorgt er ook voor dat je consistentie hebt bij het afmeten van de hoeveelheid thee. Hierdoor kun je steeds weer dezelfde smaakvolle kop thee zetten. 

 

Bij Het Kleinste Huis geloven we dat het hebben van de juiste theeaccessoires net zo belangrijk is als het hebben van goede losse thee. Of je nu een ervaren theedrinker bent of net begint met het zetten van losse thee, onze collectie theeaccessoires zal je helpen om de perfecte kop thee te zetten.

Filteren op

Categorieën

Categorieën

Prijs

Prijs

  • € 1,00 - € 60,00

Biologisch geteeld?

Biologisch geteeld?

Thee zetten

In onze winkel krijgen we vaak te horen dat het zetten van losse thee zo'n gedoe is. De voorkeur gaat uit naar kant-en-klare zakjes van Lipton of Pickwick. Lekker makkelijk, lekker snel... Niet wetende dat de kwaliteit en de smaak van de gebruikte thee van deze zakjes vaak een stuk minder is, maar ook per zakje duurder is dan dezelfde hoeveelheid goeie kwaliteit losse thee.

In principe hoef je voor een goede losse groene of zwarte thee niet eens een theezakje te gebruiken. De theebladeren zullen vanzelf naar de bodem van je glas zinken. Vind je dit nog steeds onhandig en omslachtig? We hebben een ruime keus in verschillende soorten zeefjes en filters.

Daarnaast kan je van losse thee meerdere keren theezetten, in tegen stelling tot de zakjes van de eerder vermelde merken. Goedkoper en lekkerder... Tel uit je winst!

De hoeveelheid losse thee

Er zijn eenvoudige stelregels voor de hoeveelheid te gebruiken losse thee. (Hoewel er altijd uitzonderingen op de regel zijn.)

Zet je thee voor één kop? Dan is meestal 1 of 2 gram thee voldoende. Dit komt overeen met 1 of 2 theelepeltjes thee.

Zet je een pot thee? Ga uit van 5 tot 6 gram per liter. Oftewel 5 of 6 theelepeltjes thee.

Nieuw in de wereld van het zetten van losse thee? Begin dan niet met te veel theeblaadjes te zetten, de thee kan namelijk snel te sterk worden. Probeer zelf uit wat voor jou de optimale hoeveelheid te gebruiken thee is.

De juiste temperatuur, de juiste zettijd

Voor een optimale smaakbeleving van losse thee is het belangrijk dat het water op de juiste temperatuur is en niet te lang gezet wordt.

Hieronder tref je een overzicht van watertemperatuur en zettijd aan per theesoort.

  • Witte thee, temperatuur water 75 ºC, zettijd 1 - 3 minuten
  • Groene thee, temperatuur water 65 ºC - 85 ºC, zettijd 2 - 3 minuten 
  • Oolong thee, temperatuur water 80 ºC - 90 ºC, zettijd 2 - 4 minuten
  • Pu-Erh, temperatuur water 90 ºC - 100 ºC, zettijd 2 - 3 minuten
  • Zwarte thee, temperatuur water 90 ºC - 95 ºC, zettijd 2 - 4 minuten
  • Rooibos, temperatuur water 100ºC, zettijd 6 - 8 minuten
  • Fruitmelange, temperatuur water 100ºC, zettijd 8 - 10 minuten 
  • Kruidenthee, temperatuur water 100ºC, zettijd 8 - 10 minuten

Bovenstaande zettijden zijn richtlijnen. Het is leuk om zelf te experimenteren wat voor jou de beste watertemperatuur en zettijd is van je thee. Giet zo vaak water op totdat de bladeren geen smaak meer afgeven.

Op het informatieblad van de thee wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.

Vooral in China worden de theebladeren voor de eerste infusie vaak eerst afgespoeld om de bladeren te openen, waardoor de smaak beter afgegeven kan worden.

Het juiste water?

Nog steeds enthousiast, na het lezen van bovenstaande, om losse thee te zetten? Mooi! Dan gaan we theezetten als een echte pro.

Net zoals alle dranken bestaat thee voor het grootste gedeelte uit water. Je kan aan je klompen aanvoelen dat water van grote invloed is op de smaakbeleving van thee.

Normaal gesproken zullen de meeste mensen die losse thee zetten, gebruik maken van gewoon leidingwater. Dit is, zeker in West-Europa, een goed alternatief. Echter per regio verschilt de hardheid en zuurtegraad van water.

Hoe harder het water, des de groter de kans is dat je thee donkerder en troebelere wordt. Vaak gepaard met een olie-achtig laagje op de thee. Voor de beste smaak moet de smaak van het water zo neutraal mogelijk zijn (pH 7)

Professionele theeproevers gebruiken water dat een droogrest heeft van minder dan 50mg/liter en dat lichtjes zuur is. (Droogrest is datgene wat overblijft als het water geheel verdampt is.) Om dit te bereiken maken zij vaak gebruik van dure omgekeerde osmose apparaten, zodat de kwaliteit van het water continue hetzelfde blijft. Gelukkig is er een goedkoper en makkelijker alternatief binnen handbereik en verkrijgbaar in de supermarkt. Mineraalwater! Zo heeft het mineraalwater van Spa een droogrest van 33mg/liter en een zuurtegraad van 6.

Het is leuk om zelf te zien en te proeven wat de verschillen zijn tussen theeën gezet met normaal leidingwater en mineraalwater.

Advies nodig?

Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!