Rooibos
Naast dat Rooibos heerlijk en rustgevend is, wordt Rooibos ook gebruikt als een natuurlijk middel tegen verkoudheid, griep en andere kwalen. Ontdek de voordelen van Rooibos.
Desmond Tutu
aartsbisschop
De tijd is nu gekomen om het rustiger aan te doen en 's middags met mijn geliefde vrouw Rooibos-thee te drinken ...
Hoewel Rooibosthee officieel gezien geen thee is (deze eer is slechts voorbehouden aan de bewerkte bladeren van de theeplant Camellia Sinensis) verdient Rooibos absoluut een plek in iedere theecollectie.
Waarom wordt Rooibos dan wel thee genoemd? Omdat het blad na oogst eigenlijk op dezelfde manier wordt verwerkt als theebladeren en omdat de drank op dezelfde wijze wordt bereid als de ‘echte’ thee.
Rooibos zelf is zacht en mild van smaak, licht nootachtig en met een natuurlijke zoetheid. Als je rooibos langer laat trekken, wordt ze vol en rijk, en verspreid ze een warme, houtachtige en honigachtige geur.
Rooibos is een ongelooflijk veelzijdige thee die goed past bij de meeste smaken en zich heel goed laat combineren met kruiden, specerijen, vruchten en bloemen. Of je nu rooibos en vanille combineert, chai-kruiden aan rooibos toevoegt of een combinatie maakt met spannende vruchten als mango of drakenfruit, rooibos geeft ze een podium en laat deze smaken stralen zonder zelf het onderspit te delven. Omdat rooibos weinig tannine bevat zal ze ook niet bitter worden, hetgeen bij groene en zwarte thee wel kan gebeuren.
Is rooibos gezond? Jazeker!
Rooibos is van nature cafeïnevrij en zit boordevol antioxidanten. Deze laatste helpen het lichaam vrije radicalen te bestrijden. Rooibos zou daarnaast helpen het immuunsysteem te versterken, de suikerspiegel in balans te houden en een kalmerend effect hebben in geval van maag- en buikkrampen. Kleine kindjes kunnen dan ook gebaad zijn bij het drinken van rooibos bij krampjes. Al vanaf de leeftijd van 6 maanden kun je beginnen met het geven van rooibosthee.
Ook zo’n zin in Rooibos thee? Het Kleinste Huis heeft een uitgebreide collectie voor je samengesteld. Dat wordt genieten!
Filteren op
Cafeïne?
Biologisch geteeld?
Gluten
Lactose
Noten
Land van herkomst
Er zijn 19 producten.
Item 1-12 van 19 in totaal item(s)
Oorsprong van Rooibos
Rooibos komt van nature voor in het gebied rondom de Cederberg in Zuid-Afrika. Hoewel rooibos al eeuwen door de lokale bevolking gedronken werd, is pas sinds de jaren 30 van de vorige eeuw een grootschale productie begonnen van Rooibos. Tegenwoordig wordt de drank naast Zuid-Afrika veel gedronken in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Rooibos bevat, in tegenstelling tot thee, geen cafeïne en is hierdoor zeer geschikt om te drinken voor het slapengaan. Ook zou Rooibos goed zijn voor een kalmerende werking op de darmen.
De Afrikaanse naam Rooibos is afgeleid van het Nederlandse woord 'Rood bos'.
Productie van Rooibos
Rooibos, oftewel Aspalathus linearis, is een struikgewas, waarvan de naalden geplukt worden, vervolgens gekneusd en in de zon gelegd om te drogen. De naalden oxideren en krijgen hun karakteristieke rode kleur.
Jaarlijks wordt er voor zo'n 11.500 ton aan Rooibos geproduceerd. Ongeer 40% hiervan wordt geconsumeerd door de Zuid-Afrikanen zelf, de rest wordt geexporteerd naar o.a. Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Zettips voor Rooibos
Traditioneel wordt Rooibos met het water meegekookt. De Rooibos wordt in een pannetje met koud water gedaan en aan de kook gebracht. Zodra het water heeft gekookt, is de Rooibos klaar voor consumptie.
Nu is bovenstaande zetmethode niet altijd even handig, zeker als je op kantoor bent. Gelukkig kan je Rooibos op dezelfde manier zetten als thee. Gemiddeld moet het water tussen de 90ºC - 100ºC zijn alvorens het over de Rooibos gegoten wordt.
De gemiddelde zettijd voor Rooibos is tussen de 5 en 10 minuten.
Op het informatieblad van de Rooibos wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.
Advies nodig?
Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!