Pu-Erh

De hemel zij dank voor thee. Hoe zijn mensen ooit zonder dit bij elkaar gekomen? 

— Jeannie Lin, My Fair Concubine

In de wereld van thee neemt Pu-erh een unieke plaats in. Als het gaat om de verwerking, opslag en smaak, dan bestaat er geen vergelijkbare thee. De smaak van Pu-erh vindt zijn oorsprong in verschillende factoren zoals grondstoffen, bodem, hoogte, tijd en bewaarcondities. De combinatie van deze elementen maakt van Pu-erh zo een uitzonderlijke  theesoort.

Het smaakpallet van Pu-erh is over het algemeen zeer divers: het kan zoet, bitter, bloemig, zacht, houtachtig, samentrekkend, zuur, aards, waterig of zelfs smaakloos zijn. Gedurende één enkele theezetting worden meerdere smaken vaak waargenomen. Naarmate Pu-erh ouder wordt, verandert de smaak. Dus gooi je Pu-erh niet weg als je het de eerste keer niet lekker vond. Zet gewoon opnieuw een mooie pot thee en ga op smaakexcursie!

Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 3,00 - € 4,00

Oorsprong van Pu-erh

Pu-erh wordt al ruim 1700 jaar geproduceerd. Het verhaal gaat dat per toeval Pu-erh ontdekt is. Tijdens de Tang dynastie (618-907 n.C.) was er al een levendige handel in thee binnen en buiten China. Om zo veel mogelijk thee mee te kunnen nemen, persden handelslieden thee in grote blokken. Door de lange afstanden en moeilijk terrein waren deze handelslieden vaak maanden of zelfs jaren onderweg. Maar er gebeurde iets wonderlijkbarends met de thee gedurende deze lange reizen. Niet alleen de kleur veranderde van groen naar oranje, maar ook de smaak werd levendiger, rijker en fruitiger. 

Onbewust onderging de thee, tijdens de maandenlange reis, een veroudering- en fermentatieproces waarbij bacteriën en schimmels biologische en enzymatische veranderingen bewerktstelligden.

Pu-erh dankt zijn naam aan de stad Pu'er in de Chinese provincie Yunnan. 

Productie van Pu-erh

Pu-erh wordt is tegen stelling tot zwarte thee niet geoxideerd, maar gefermenteerd. Dit wil zeggen dat de thee gerijpt wordt met bacteriën en schimmels. 

Er zijn twee Pu-erh soorten, raw Pu-erh en ripe Pu-erh. Bij raw Pu-erh worden de theebladeren direct na het productieproces in vormen geperst. Bij ripe Pu-erh worden de theebladeren een aantal maanden gerijpt alvorens geperst te worden. In beginsel begint Pu-erh als groene thee. 

Net zoals een goede wijn, wordt Pu-erh met de jaren beter van smaak.

Zettips voor Pu-erh

Gemiddeld moet het water tussen de 95ºC - 100ºC zijn alvorens het over de Pu-erh gegoten wordt. 

De gemiddelde zettijd voor Pu-erh thee is tussen de 2 en 4 minuten. 

Op het informatieblad van de thee wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.

Advies nodig?

Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!