Pu-Erh

Pu-erh is een type thee dat afkomstig is uit de Chinese provincie Yunnan. Het wordt speciaal behandeld met een fermentatie- en rijpingproces voordat het wordt verkocht, waardoor het een unieke smaak en geur heeft.

Jeannie Lin

My Fair Concubine

De hemel zij dank voor thee. Hoe zijn mensen ooit zonder dit bij elkaar gekomen?

In de wereld van thee neemt Pu-erh een unieke plaats in. Als het gaat om de verwerking, opslag en smaak, dan bestaat er geen vergelijkbare thee. De smaak van Pu-erh vindt zijn oorsprong in verschillende factoren zoals grondstoffen, bodem, hoogte, tijd en bewaarcondities. De combinatie van deze elementen maakt van Pu-erh zo een uitzonderlijke  theesoort.

Het smaakpallet van Pu-erh is over het algemeen zeer divers: het kan zoet, bitter, bloemig, zacht, houtachtig, samentrekkend, zuur, aards, waterig of zelfs smaakloos zijn. Gedurende één enkele theezetting worden meerdere smaken vaak waargenomen. Naarmate Pu-erh ouder wordt, verandert de smaak. Dus gooi je Pu-erh niet weg als je het de eerste keer niet lekker vond. Zet gewoon opnieuw een mooie pot thee en ga op smaakexcursie!

Filteren op

Er zijn 3 producten.
Item 1-3 van 3 in totaal item(s)

Pu-erh thee

Pu-erh shu thee is een speciale soort thee die wordt gemaakt in de Chinese provincie Yunnan. De naam "pu-erh" verwijst naar de stad Pu-erh waar de thee traditioneel wordt geproduceerd, terwijl "shu" betekent "verouderd" of "rijp". Dit verwijst naar het feit dat pu-erh shu thee vaak jarenlang wordt bewaard en gerijpt voordat het wordt gedronken.

Pu-erh shu thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis plant, net als andere soorten thee. Het proces van het maken van pu-erh thee is echter uniek. Na het plukken worden de bladeren gewassen, gekneed en gedroogd in de zon. Vervolgens worden ze gefermenteerd en gerijpt in speciale kamers of grotten. Dit proces wordt gedaan in speciaal ontworpen kelders waar de juiste temperatuur en vochtigheid wordt gecreëerd. Tijdens de fermentatie worden er micro-organismen geactiveerd die de theebladeren aanvallen, wat leidt tot een verandering in smaak en aroma. 

Na de fermentatie wordt de thee gedroogd en gedurende enkele jaren gerijpt. Hierdoor krijgt de thee een donkere kleur en wordt de smaak nog rijker en complexer. Pu-erh thee wordt vaak omschreven als een "levende thee" omdat de smaak en aroma zich blijven ontwikkelen gedurende de rijping.

Sheng Pu-erh versus Shou Pu-erh

Er zijn twee soorten Pu-erh thee: Sheng Pu-erh en Shou Pu-erh. "Sheng" betekent "rauw" en houdt in de de thee op een natuurlijke wijze gefermenteerd wordt. "Shu" betekent "verouderd" of "rijp". Dit verwijst naar het feit dat pu-erh shu thee vaak jarenlang wordt bewaard en gerijpt voordat het wordt gedronken.

Shou Pu-erh wordt echter gemaakt door de bladeren te plukken, te drogen en te kneden, waarna ze worden geperst in cakes of in balvorm. Dit wordt vervolgens gefermenteerd en gerijpt. Dit proces duurt meestal ongeveer 3 tot 6 maanden. Pu-erh shu thee heeft een donkere kleur en een volle, aardse smaak. Het wordt vaak beschreven als "leerachtig" of "houtachtig".

Pu-erh thee wordt vaak gedronken voor de gezondheidsvoordelen die het biedt. Het wordt gezegd dat pu-erh thee kan helpen bij het afvallen, het verminderen van cholesterol en het versterken van het immuunsysteem. Het wordt ook gezegd dat pu-erh thee kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap.

De smaak van pu-erh thee wordt vaak beschreven als vol, rijk en aards. Het heeft vaak een donkere kleur en een licht bittere smaak. De smaak kan varieren afhankelijk van de leeftijd en de kwaliteit van de thee. Er zijn vele verschillende kwaliteiten en soorten pu-erh thee beschikbaar, waaronder sheng (ongefermenteerd) en shou (gefermenteerd).

Oudere Pu-erh thee wordt vaak gezien als meer waardevol en duurder dan jongere thee. Bovendien, Pu-erh thee wordt vaak geclassificeerd op basis van de plaats waar de bladeren zijn geoogst, met de thee uit bepaalde regio's van Yunnan die als bijzonder waardevol worden beschouwd.

In China en andere delen van Azië wordt Pu-erh thee vaak gedronken tijdens speciale gelegenheden, zoals banketten of ceremoniën. In de rest van de wereld, wordt Pu-erh thee vaak gedronken om te genieten van de smaak en gezondheidsvoordelen.

Verschillende smaken

Sheng pu-erh en shou pu-erh hebben verschillende smaken vanwege hun unieke productieproces.

Sheng pu-erh heeft vaak een groene of gele kleur en een frisse, kruidige smaak. De smaak kan ook een aardse, houtachtige of vegetale ondertoon hebben. De smaak van Sheng pu-erh kan ook veranderen naarmate deze rijpt, en kan na verloop van tijd meer complex worden, met een bredere scala aan smaken, zoals fruittonen, mineralen of noten.

Shou pu-erh heeft vaak een donkere kleur en een rijke, aardse smaak. De smaak kan ook een zoete, chocoladeachtige of tabaksachtige ondertoon hebben. Soms wordt deze thee omschreven als "rijke, volle" smaak. De smaak van Shou pu-erh verandert niet veel naarmate deze rijpt.

Samenvattend, Sheng pu-erh heeft vaak een frisse, kruidige smaak met een aardse ondertoon en kan meer complex worden naarmate deze rijpt. Shou pu-erh heeft vaak een rijke, aardse smaak met een zoete, chocoladeachtige of tabaksachtige ondertoon en verandert niet veel naarmate deze rijpt.

Gezondheidsvoordelen van Pu-erh

Pu-erh thee wordt al eeuwenlang gedronken vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Dit komt grotendeels door het specifieke fermentatieproces waar pu-erh thee ondergaat, wat leidt tot de vorming van actieve enzymen en antioxidanten die gunstig zijn voor onze gezondheid.

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van pu-erh thee is dat het helpt bij het afvallen. Studies hebben aangetoond dat het drinken van pu-erh thee kan helpen bij het verminderen van lichaamsvet en het verhogen van de stofwisseling. Dit komt doordat pu-erh thee een stof bevat die bekend staat als theanine, die helpt bij het verminderen van de hoeveelheid vet in het lichaam.

Pu-erh thee kan ook helpen bij het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed. Studies hebben aangetoond dat het drinken van pu-erh thee kan leiden tot een afname van het "slechte" LDL-cholesterol en een verhoging van het "goede" HDL-cholesterol. Dit kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Pu-erh thee bevat ook een hoge concentratie aan antioxidanten die helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het beschermen van het lichaam tegen schade door vrije radicalen en het verminderen van het risico op ziekten zoals kanker.

Daarnaast kan pu-erh thee ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap. Het bevat een stof genaamd theaflavine die helpt bij het reguleren van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het stressniveau en de slaap.

Conclusie, pu-erh thee is een gezonde drank die veel gezondheidsvoordelen biedt. Het kan helpen bij het afvallen, het verminderen van cholesterol, het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap. Als u op zoek bent naar een gezonde drank die u kan helpen bij het verbeteren van uw gezondheid, is pu-erh thee een uitstekende keuze.

Oorsprong van Pu-erh

Pu-erh wordt al ruim 1700 jaar geproduceerd. Het verhaal gaat dat per toeval Pu-erh ontdekt is. Tijdens de Tang dynastie (618-907 n.C.) was er al een levendige handel in thee binnen en buiten China. Om zo veel mogelijk thee mee te kunnen nemen, persden handelslieden thee in grote blokken. Door de lange afstanden en moeilijk terrein waren deze handelslieden vaak maanden of zelfs jaren onderweg. Maar er gebeurde iets wonderlijkbarends met de thee gedurende deze lange reizen. Niet alleen de kleur veranderde van groen naar oranje, maar ook de smaak werd levendiger, rijker en fruitiger. 

Onbewust onderging de thee, tijdens de maandenlange reis, een veroudering- en fermentatieproces waarbij bacteriën en schimmels biologische en enzymatische veranderingen bewerktstelligden.

Pu-erh dankt zijn naam aan de stad Pu'er in de Chinese provincie Yunnan. 

Productie van Pu-erh

Pu-erh wordt is tegen stelling tot zwarte thee niet geoxideerd, maar gefermenteerd. Dit wil zeggen dat de thee gerijpt wordt met bacteriën en schimmels. 

Er zijn twee Pu-erh soorten, raw Pu-erh en ripe Pu-erh. Bij raw Pu-erh worden de theebladeren direct na het productieproces in vormen geperst. Bij ripe Pu-erh worden de theebladeren een aantal maanden gerijpt alvorens geperst te worden. In beginsel begint Pu-erh als groene thee. 

Net zoals een goede wijn, wordt Pu-erh met de jaren beter van smaak.

Zettips voor Pu-erh

Gemiddeld moet het water tussen de 95ºC - 100ºC zijn alvorens het over de Pu-erh gegoten wordt. 

De gemiddelde zettijd voor Pu-erh thee is tussen de 2 en 4 minuten. 

Op het informatieblad van de thee wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.

Advies nodig?

Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!