Zwarte Thee

Onze selectie van hoogwaardige zwarte theeën is zorgvuldig samengesteld om jou een unieke en rijke ervaring te bieden. Geniet van de diepe en aardse tonen van onze Darjeeling, de subtiele zoetheid van onze Ceylon of de pittige kick van onze Assam.

Letitia Baldrige

etiquette-expert

Theetijd is een kans om het rustig aan te doen, ons terug te trekken en onze omgeving te waarderen...

Er zijn vele verschillende soorten thee, afkomstig uit veel verschillende landen. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen, of het nu om zwarte, groene of witte thee gaat, ze zijn allen afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis.

Het onderlinge verschil wordt veroorzaakt door de wijze van verwerking van het theeblad na de pluk, het soort blad dat gebruikt wordt, het seizoen waarin het blad wordt geplukt, de plek waar de theeplant groeit  (hoogte, zonuren etc) en de grondsoort waarop de plant groeit.


In het westen is nog immer zwarte thee het meest populair hoewel groene thee aan een flinke inhaalrace is begonnen. 

Zwarte thee wordt verkregen door de theebladeren volledig te laten oxideren voordat ze worden verwerkt en gedroogd. Hierdoor wordt het blad donkerbruin tot bijna zwart en krijgt het zijn kenmerkende smaakprofiel.

Zwarte thee vindt zijn oorsprong in China maar de productie is inmiddels verspreid naar ondermeer India, Sri Lanka, Kenia, Indonesië, Ruanda en Brazilië. 


Het Kleinste Huis heeft een zeer uitgebreide collectie zwarte losse thee, van unieke Single Origins tot bijzondere theemelanges. Laat je verrassen en geniet van de heerlijke theeën. 

Filteren op

Oorsprong van Zwarte thee

In het Westen spreken we van zwarte thee, maar de Chinesen hebben het over rode thee. Verwijzend naar de rode kleur die vrijkomt bij de infusie van zwarte thee. 

Zwarte thee wordt net zoals groene en witte thee gemaakt van de bladeren van de Camillia Sinensis. Het is niet precies duidelijk wanneer zwarte thee haar intrede deed in de Chinese theecultuur. Maar we kunnen er vanuit gaan dat na vele jaren van experimenteren met de productie van thee de zwarte theevariant was geboren. 

Zwarte thee ondervindt een langer oxidatieproces dan groene en witte thee. Hierdoor wordt de smaak intenser en is de thee langer houdbaar. Zwarte thee bevat in het algemeen ook meer cafeïne dan andere theesoorten. 

Tot eind 19e eeuw werd zwarte thee, in samengeperste vorm, gebruikt als betaalmiddel in landen zoals Mongolië, Tibet en Siberië.

Productie van Zwarte thee

Zwarte theeën worden voornamelijk in India, Turkije en Kenia geproduceerd. Na het plukken van de theebladeren worden deze verflenst om vervolgens te worden gerold of gekneusd. De vrijgekomen sappen en enzymen kunnen vervolgens door middel van lucht oxideren. De theebladeren verkleuren langzaam naar donkerbruin/zwart. 

Zettips voor Zwarte thee

Zwarte thee kan goed tegen heet water. Gemiddeld moet het water tussen de 90ºC - 100ºC zijn alvorens het over de theebladeren gegoten wordt.

De gemiddelde zettijd voor zwarte thee is tussen de 1 en 3 minuten. 

Op het informatieblad van de thee wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.

Wat veel mensen niet weten is dat je meerdere keren zwarte thee kan zetten. Je zal merken dat de thee elke keer net iets anders zal smaken. Sommige smaaktonen komen na de tweede en derde keer zetten zelfs beter naar voren!

Advies nodig?

Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!