KLASSIEKE GROENE THEE
Zoals thee bedoeld is
Groene thee is de meest gedronken theesoort in de wereld. Groene thee wordt al eeuwenlang gebruikt voor medicinale doeleinden. Zo helpt het onder andere de bloeddruk en stressniveaus te verlagen.
Bekijk onze collectie
GEAROMATISEERD
Groene thee met een twist
Groene thee is zeer geschikt om aan te vullen met andere ingrediënten. Houd je van fruitige, bloemige of kruidige theeën. Het Kleinste Huis heeft voor ieder wat wils.
Ontdek ons aanbod
Earlene Grey
dichter
Thee is voor het lichaam zoals muziek voor de ziel is..
Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Na de pluk worden deze bladeren slechts minimaal geoxideerd. Hierdoor blijft het blad groen. Vervolgens worden de bladeren gerold, geplet en bij een lage temperatuur gedroogd.
Groene thee past prima in een gezonde levensstijl. Groene thee bevat bio-actieve stoffen zoals flavonoiden (anti-oxidanten) die het lichaam helpen in de strijd tegen de zgn vrije radicalen.
Daarnaast kan groene thee een positief effect hebben op ondermeer de stofwisseling, kan het de effecten van LDL cholesterol doen afnemen en kan het de weerstand versterken.
Groene thee wordt in bijna alle thee-producerende landen gemaakt. Of het nu om bijvoorbeeld China, Japan, India of Nepal gaat, ieder land en zelfs streek heeft zijn eigen groene thee specialiteit. Velen van deze speciale theeën vindt u terug in de uitgebreide losse thee collectie van Het Kleinste Huis.
Filteren op
Categorieën
Cafeïne?
Biologisch geteeld?
Gluten
Lactose
Noten
Land van herkomst
Er zijn 50 producten.
Item 1-12 van 50 in totaal item(s)
Oorsprong van Groene thee
Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis en vindt zijn oorsprong in de provincie Yunnan, China. Al sinds 28ste eeuw v.C. wordt in deze regio groene thee gedronken. Het is de oudst bekende kruidendrank.
Er doen verschillende legendes de ronde omtrent de oorsprong van thee. De bekendste is die van Keizer Shen Nung. In het jaar 2737 v.C. wandelde de Keizer door zijn tuin. Onderweg stopte hij om te pauzeren en water te koken. Op dat moment viel er een theeblad in het kokende water. De keizer dronk het water en was hier zo van onder de indruk dat hij het opnieuw wilde drinken. Eureka! De geboorte van de thee, zoals wij hem kennen.
Hedentendage wordt groene thee voornamelijk in China en Japan gedronken.
Productie van Groene thee
Voor de productie van een goede groene thee worden vaak het topje (het jongste blad) en de twee hier onderliggende bladeren van de theeplant gebruikt. Na het plukken, worden de bladeren voor een aantal uren verflenst. Vervolgens worden de theeblaadjes verhit (via stoom of wokken) om het water te doen verdampen en het enzym af te breken dat het oxidatieproces (verkleuring blad) te weeg brengt. Hierna worden de blaadjes opgerold en verder gedroogd.
Thee wordt op verschillende momenten in een jaar geplukt. De eerste pluk vindt plaats net na het winterseizoen in maart/april. Men noemt dit ook wel de First Flush. De planten kunnen zich herstellen voor de tweede pluk, de Second Flush, welke eind mei, begin juni plaatsvindt. Daarna volgen nog de Mousson Flush en Autumn Flush.
Gezondheidsvoordelen Groene thee
Groene thee wordt al eeuwenlang geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. Het wordt gemaakt van de jonge bladeren van de Camellia sinensis-plant en bevat hoge niveaus van antioxidanten zoals catechines en epicatechines. Deze stoffen helpen het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen, waardoor het risico op ziekten zoals kanker en hartaandoeningen wordt verminderd.
Groene thee bevat ook polyfenolen, waaronder EGCG, waarvan men denkt dat deze een rol te spelen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen en het verbeteren van de bloedcirculatie. Bovendien bevat groene thee cafeïne, wat helpt bij het verbeteren van de concentratie en mentale helderheid.
Daarnaast wordt groene thee gezien als een natuurlijke manier om gewicht te verliezen, aangezien het helpt bij het verhogen van de stofwisseling en het verminderen van de honger. Ook wordt aangenomen dat groene thee helpt bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het versterken van het immuunsysteem.
Het drinken van groene thee kan ook een positief effect hebben op de gezondheid van de huid, waaronder het verminderen van rimpels en het verbeteren van de huidelasticiteit.
Echter, groene thee bevat cafeïne, dus overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals slapeloosheid en nervositeit. Het is daarom aanbevolen om dagelijks 2-3 kopjes groene thee te drinken voor het beste resultaat.
Zettips voor Groene thee
Vaak krijgen wij in ons winkeltje te horen dat mensen groene thee niet kunnen waarderen vanwege de bittere smaak. Gelukkig is dat eenvoudig op te lossen!
In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een verkeerde manier van theezetten. Groene thee kan te heet water namelijk niet goed verdragen. Te heet water (lees kokend water) wordt over de groene blaadjes geschonken, met als gevolg dat de bladeren verbranden en een bittere thee als resultaat.
Gemiddeld moet het water tussen de 80ºC - 90ºC zijn alvorens het over de theebladeren gegoten wordt. Voor sommige groene theeën is de adviestemperatuur van het water zelfs nog lager.
De gemiddelde zettijd voor groene thee is tussen de 1 en 3 minuten.
Op het informatieblad van de thee wordt aangegeven wat de gewenste temperatuur van het water en zettijd is.
Advies nodig?
Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!