Witte Thee

Witte Thee

Als je op zoek bent naar een heerlijk kopje thee met een unieke smaak, probeer dan eens witte thee. Het heeft een delicate smaak die goed samengaat met andere voedingsmiddelen, zoals fruit en desserts.

C. Joybell C

Beeldend kunstenaar

De geur van witte thee is als het gevoel te bestaan in de nevels die boven water drijven…

Witte thee staat bekend als een van de meest delicate theesoorten. Voor witte thee wordt gebruik gemaakt van de jonge knoppen en de nog niet geheel ontvouwen eerste blaadjes van de theeplant (Camellia sinensis). De knoppen zijn dan nog bedekt zijn met fijne witte haartjes, hetgeen de naam "witte" thee verklaart. 

Deze nieuwe knoppen en bladeren van de theeplant worden met de hand geplukt en vervolgens snel en zorgvuldig gedroogd, zodat de bladeren niet oxideren zoals gebeurt bij het maken van groene en zwarte thee. Deze minimale verwerking en lage oxidatie resulteert in  een verfijnde en  verse thee die er is. Hoe langer theebladeren worden blootgesteld aan zuurstof (oxidatie), hoe donkerder de bladeren worden en hoe dieper het smaakprofiel wordt ontwikkeld.

De witte thee die we vandaag de dag kennen, werd voor het eerst geproduceerd uit de allereerste witte theeplantvariëteiten die in de 18e eeuw in de Chinese provincie Fujian werden ontdekt: Da Bai en Da Hao. Tegenwoordig telen veel landen buiten China hun eigen versies van witte thee van andere theeplantensoorten.

Witte thee heeft een subtiele smaak, licht zoet en bloemig. Net zoals groene thee is witte thee zeer gezond. Zo bevat witte thee zelfs meer polyphenolen dan groene thee. Polyphenolen zijn antioxidanten die cellen in het lichaam vernieuwen. Daarnaast bevat witte thee fluoride waardoor het tandbederf tegen gaat en is de thee cafeinearm. 

Nieuwsgierig naar de losse witte thee die Het Kleinste Huis op voorraad heeft? Neem dan snel een kijkje in onze collectie. 

Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 5,00 - € 35,00

Cafeïne?

Cafeïne?

Biologisch geteeld?

Biologisch geteeld?

Gluten

Gluten

Lactose

Lactose

Noten

Noten

Land van herkomst

Land van herkomst

Oorsprong van Witte thee

In tegenstelling tot groene thee, is de oorsprong van witte thee 'redelijk recent'. Pas in de 10e eeuw n.C. kwam de thee in zwang onder de Song-dynastie in China. Sinds afgelopen jaren is de thee ook buiten China populair geworden.

Productie van Witte thee

Witte thee bestaat uit de jongste knopjes van de Camellia sinensis (theeplant). Deze knopjes worden binnen 48 uur nadat ze gevormd zijn, geplukt. Vervolgens worden ze verflenst en gedroogd in de zon. Dit proces wordt maar één keer per jaar uitgevoed. Vandaar dat witte thee relatief duur is. De productie van witte thee vindt voornamelijk plaats in de Chinese provincie Fujian.

Zettips voor Witte thee

Net zoals groene thee, kan witte thee niet zo goed tegen al te heet water. Bij te heet water kunnen de theebladeren verbranden.

Gemiddeld moet het water tussen de 70ºC - 80ºC zijn alvorens het over de theebladeren gegoten wordt. Voor een aantal witte theeën is de adviestemperatuur van het water zelfs nog lager. Kijk hiervoor op het informatieblad van de desbetreffende witte thee!

De gemiddelde zettijd voor witte thee is tussen de 1 en 3 minuten. 

Advies nodig?

Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!