Klassieke groene thee

klassieke groene theeën zijn de oudste en meest traditionele varianten van groene thee die al eeuwenlang worden geproduceerd en gedronken in China en Japan. Ze zijn bekend om hun delicate smaken, subtiele aroma's en unieke kenmerken. 

Klassieke groene theeën zijn de oudste en meest traditionele varianten van groene thee die al eeuwenlang worden geproduceerd en gedronken in China en Japan. Deze theeën worden beschouwd als kunstwerken van de thee-cultuur en zijn bekend om hun delicate smaken, subtiele aroma's en unieke kenmerken.

Een van de meest populaire klassieke groene theeën uit China is Lung Ching (Longjing), ook wel bekend als Dragonwell. Dit wordt beschouwd als één van de beste groene theeën ter wereld en wordt gekenmerkt door zijn heldere groene kleur, dunne bladeren en een delicate, zoete smaak. Het wordt vaak gezien als de groene thee van keizers en wordt geprezen om zijn unieke aroma en smaak.

Uit Japan komt de beroemde Matcha groene thee, die wordt geprezen om zijn rijke smaak en intense groene kleur. Matcha wordt traditioneel gebruikt in de Japanse theeceremonie en wordt gemaakt door de bladeren van de theeplant fijn te malen tot poeder. Matcha bevat hoger niveau van antioxidanten dan andere groene theeën.

Gyokuro is een andere Japanse klassieke groene thee, die wordt gekenmerkt door zijn delicate smaak en aroma. Dit wordt beschouwd als een van de beste groene theeën ter wereld en wordt gemaakt van jonge bladeren die worden beschermd tegen direct zonlicht voor een paar weken voordat ze worden geoogst, waardoor de smaak zachter en milder wordt.

Filteren op

Productie van Groene thee

De productie van groene thee begint met het kweken van de Camellia sinensis-plant, de oorspronkelijke plant waaruit groene thee wordt gemaakt. Deze plant wordt gekweekt in verschillende delen van de wereld, met name in Azië, waar China en Japan de belangrijkste producenten zijn.

De productie van groene thee begint met het oogsten van de bladeren van de Camellia sinensis-plant. Dit gebeurt meestal tijdens de eerste groei in de lente, wanneer de bladeren de meeste smaakstoffen bevatten. De bladeren worden vervolgens snel verwerkt om oxidatie te voorkomen.

De eerste stap in de verwerking van groene thee is het verhitten (via panmethode of stomen) van de bladeren. Dit proces helpt om de groene kleur van de bladeren te behouden en tegelijkertijd de enzymatische activiteit te stoppen die leidt tot oxidatie.

Vervolgens worden de bladeren gedroogd en gerold om hun vorm te behouden. Sommige groene theeën, zoals Dragonwell, worden zelfs gevormd met de hand.

Na het drogen en rollen, worden de bladeren gesorteerd en gekwalificeerd op basis van hun kwaliteit en grootte. De beste bladeren worden gebruikt voor de premium groene theeën, terwijl de mindere kwaliteit wordt gebruikt voor minder dure theeën.

Zetinstructies Groene thee

Om groene thee op de juiste manier te zetten, volg de volgende stappen:

  1. Begin met het koken van vers, gefilterd water. Het watertemperatuur voor groene thee is tussen de 70-80 graden Celsius.
  2. Neem een theepot of een kopje en plaats de juiste hoeveelheid groene thee erin. Dit is meestal ongeveer 1 theelepel groene thee per kopje.
  3. Giet het water over de groene thee. Zorg ervoor dat het water de groene thee volledig bedekt.
  4. Laat de groene thee trekken voor ongeveer 1-2 minuten. Dit zorgt voor de perfecte smaakbalans.
  5. Giet de thee in een theekopje en geniet van de delicate smaak en aroma.

Houd er rekening mee dat de zetinstructies kunnen variëren afhankelijk van de soort groene thee die je gebruikt. Sommige klassieke groene theeën, zoals Gyokuro, vereisen een lagere temperatuur en een langer trekproces. Het is daarom aanbevolen om de verpakking van de groene thee te raadplegen voor specifieke zetinstructies.

Advies nodig?

Vul dan ons contactformulier in of bel ons op +31 20 752 75 85. Wij helpen u graag!