Totaal (incl. btw): € 0,00
Japanse Sencha Uji - BIO - Groene Thee
search
  • Japanse Sencha Uji - BIO - Groene Thee
  • Japanse Sencha Uji - BIO - Groene Thee

Japanse Sencha Uji - BIO

€ 5,73
Inclusief belasting

Sencha komt van oorsprong uit Japan en betekent 'gewelde thee'. Het is de meest populaire thee uit dit land.

Een thee van Japanse middelklasse. Thee voor praktisch de hele dag. Kruidig aroma, krachtig van smaak. Lichtgroen iets breed theeblad.

Gewicht
Aantal
Laatste items in voorraad

Sencha (煎茶) betekent letterlijk 'gestoofde thee'. Het is één van de meeste populaire groene theeën, ook wel Ryokucha (緑茶) genaamd, uit Japan. Meer dan 80% van de geproduceerde groene thee in Japan eindigt als Sencha.

Sencha wordt gekenmerkt door zijn verfrissende grassige smaak, umami en astringentie (samentrekking).

De theebladeren, die voor Sencha worden gebruikt, worden volledig in de zon gekweekt vanaf het moment van ontkieming tot het moment dat het wordt geplukt. Voor Sencha worden de bovenste scheuten van de theeplant uit de eerste of tweede pluk gebruikt.

De eerste pluk (Ichibancha) of Nieuwe Thee (Shincha) vindt traditioneel plaats rond 18 april en eindigt 3 weken later. Theeën van de eerste pluk zijn over het algemeen van de beste kwaliteit. De bladeren zijn zacht en bevatten ze veel voedingsstoffen die zich sinds de laatste oogst in de plant hebben opgehoopt. De tweede pluk (Nibancha) start vanaf 10 juni en duurt in totaal 2 weken. Deze theeën zijn nog steeds van hoge kwaliteit, maar minder dan de eerste pluk.

In tegenstelling tot de groene theeën uit China, wordt Japanse groene thee, na het verflensen van de theebladeren, gestoomd. Hiermee worden de enzymen afgebroken die het oxidatieproces van de bladeren op gang houden. Op deze manier blijven de theebladeren groen. Dit proces vindt plaats enkele uren na de pluk.

Vervolgens worden de bladeren gedroogd en gerold. Door het rollen, krijgen de bladeren de bekende naaldvorm en komen de sappen van de bladeren vrij, waardoor de smaak van de thee wordt geïntensiveerd.

Japanse groene thee proeft over het algemeen iets bitterder en grassiger dan Chinese theeën. Onze biologische Sencha komt uit de regio Uji, gelegen boven de stad Kyoto.

Uji Japan

Duur van stomen

In tegenstelling tot Chinese theeën, worden Japanse theeën gestoomd. De tijdsduur van stomen is cruciaal voor de smaak, kleur en aroma van de thee.

Sinds de 18e eeuw worden de theebladeren na het plukken ongeveer 30 tot 40 seconden gestoomd. Dit proces wordt ook wel Futsumushi (普通蒸し茶, 'normaal gestoomde thee') genoemd. De theebladeren krijgen door deze methode een lange smalle vorm (naalden). 

Stoom typeFukamushiFutsumushi/ChumushiAsamushi
Stoomtijd 40-90 sec 30-40 sec 20-30 sec
Vorm blad Gebroken, fijn poederig Lang, smal en uniform Lang, smal en uniform
Geur Zwak Vers Sterk
Kleur Thee Donker groen Helder licht groen Helder licht groen
Smaak Diep rijk (zacht) Rijk (samentrekkend) Licht grassig (samentrekkend) 

Smaaktonen Sencha Uji

Smaaktonen Sencha Uji

Zetadvies Sencha Uji

Sencha & spijscombinaties

Regio Uji

Japanse Sencha Uji 50
2 Items

Datasheet

Gluten
Glutenvrij
Lactose
Lactosevrij
Noten
Notenvrij
Land van herkomst thee
Japan
Ingrediënten
Groene thee
Hoeveelheid thee per kop
1 - 2 theelepels
Indicatie zettijd
2 - 3 minuten
Temperatuur water
80 ºC - 90 ºC
Biologisch geteeld?
Ja
Smaakpalet
Kruidig, grassig
Kleur infusie
Licht geel
Cafeïne?
Ja
Tijd van de dag
Gehele dag

Vaak samen gekocht met

chat Commentaar (0)
Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Over Ons

Het Kleinste Huis

Het Kleinste Huis

Sinds 2014 is in het kleinste huis van Amsterdam een theewinkel gevestigd met een zeer uitgebreide collectie verse kwaliteitsthee, delicatessen en koffie te vinden. Kom meer te weten over onze achtergrond!

Lees verder

De Theewinkel Het Kleinste Huis

De Theewinkel

Het Kleinste Huis biedt u op een oppervlakte van slechts 9m2 een keur aan verse theeën, thee-accessoires en theeservies. Ook hebben we een prachtig assortiment van delicatessen als chocolade, honing, nougat, fudge en likeur.

Lees verder

High Tea in het Kleinste Huis van Amsterdam

De Theekamers

Boven de theewinkel bevinden zich de kleinste theekamers van Amsterdam! In een intieme sfeer maximaal 7 personen genieten van onder meer thee met gebak uit eigen keuken, een bescheiden Mini-High Tea of een theecursus.

Lees verder