Totaal (incl. btw): € 0,00
 

Midden in het historische stadshart van Amsterdam, staat Het Kleinste Huis. Met haar 2.02 meter breed en 5 meter diep, is dit pandje ook daadwerkelijk het kleinste zelfstandig staande huis dat in de hoofdstad te vinden is.

Het huisje, dat stamt uit ca 1738, bevindt zich in de Oude Hoogstraat 22, pal naast het Oost Indisch Huis en het poortje naar de Waalse kerk.

Sinds 2014 is het kleinste theewinkeltje van de hoofdstad in dit huisje gevestigd. Op de begane grond is een zeer uitgebreide collectie verse kwaliteitsthee, delicatessen en koffie te vinden. Op de bovenste 2 verdiepingen kunt u genieten van een kopje thee met huisgemaakt gebak.

Het echtpaar Kristen en Niels zijn de oprichters van Het Kleinste Huis. Het huisje is al jarenlang in bezit van de familie van Kirsten. Van begin jaren '60 tot eind jaren '70 heeft de moeder van Kirsten een luxe cadeauwinkel in het pandje. Eind jaren'90 doet het huisjes dienst als woning. Nadat de laatste bewoner het huisje heeft verlaten, is er ruimte voor een nieuwe invulling. Aan Niels en Kirsten de taak om het huisje een mooie bestemming te geven.

Het huisje staat midden in het drukke Wallengebied. Dagelijks wandelen tienduizenden toeristen door de straten.

Vanwege de kleine oppervlakte zijn de keuzes beperkt. Het is te makkelijk om er een zoveelste souvenirswinkel van te maken. Kirsten en Niels willen graag een winkel starten die een lans kan breken met het monotone winkelaanbod van de Wallen. Een specialiteitenwinkel, in losse koffie en thee, die ook voor de lokale bevolking toegevoegde waarde heeft.

De ruimte lijkt vooral geschikt voor snoep of thee. Die keuze was snel gemaakt. Niels en Kirsten zijn al jaren liefhebbers van losse thee en hebben tijdens meerdere reizen al vaker theeplantages bezocht. Een leuke bijkomstigheid, het huisje staat in het historische epicentrum van de Europese theehandel.

Het zijn de Nederlanders die thee als eerste naar Europa brachten, niet de Engelsen zoals vaak wordt gedacht. De VOC neemt als eerste thee mee uit China en verscheept dat naar Amsterdam. Later wordt de handel uitgebreid met thee uit andere Aziatische landen. Zowel het hoofdkwartier van de VOC (Oost Indisch Huis) als het pakhuis waar de thee is opgeslagen (Bushuis), grenzen aan Het Kleinste Huis. Vervolgens is de thee naar de andere kant van de straat gebracht om te worden verhandeld op de beurs. Vanuit daar verspreidt de thee zich over heel Europa. Ook na de val van de VOC gaat de handel in thee nog volop door.

De Pakhuismeesteren van de Thee in Amsterdam zijn tot eind vorige eeuw van grote invloed op de handel in thee. Ook zij zijn gevestigd geweest in het naastgelegen pand van Het Kleinste Huis.

Lees verder over onze Theewinkel, onze Theekamers en de Geschiedenis van het huisje.